Desszert Keksz

Karamellel töltött kekszek

Lágy karamellkrém – ráadásul mézből – 2 réteg vaníliás keksz közé zárva. A csoki a tetején már “csak” hab a tortán. 🙂

DSCF5500_2

Ezek a példányok messze a legnagyobb sikert aratták a Kekszműhely blogomon, ezért gondoltam úgy, hogy itt is szorítok nekik helyet. Karácsony előtt készítettem, amolyan teszt üzemben. Ha van 2 jó recepted, akkor a kettő ötvözetéből is csak jó sülhet ki. Így történt, hogy a vaníliás karika alap tésztáját összepárosítottam a mézből főzött karamellel. A karamell receptjét úgy 3 éve lestem el Marisztól, és azóta is imádjuk. A végeredmény? Ki kell próbálnod, és megtudod! 😉

Hozzávalók
Keksz
35 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
15 dkg porcukor
csipet só
25 dkg vaj/margarin
1 tojás sárgája
2 tk vanília kivonat

Karamell
12,5 dkg vaj/margarin
2 ek méz
2 dl habtejszín

Tetejére kevés olvasztott csoki

Kezdjük a karamellel, mert annak idő kell, míg megszilárdul. Mindent tegyünk egy edénybe, majd kezdjük el melegíteni a tűzhelyen. Ha már pöfékel, vegyük a legkisebbre a lángot, és lassú tűzön kb. 25-30 perc alatt, sűrű kevergetés mellett főzzük sűrűre, amíg szép karamell színt nem kap. (Világosabb lesz, mint a cukorból készült karamell, tehát ha sűrű, akkor ne főzzük tovább!) Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe a gyorsabb dermedés elérése érdekében. (A krémet előző nap is elkészíthetjük.)

A kekszekhez a lisztet a csipet sóval és a porcukorral elkeverjük, majd a vajat alaposan elmorzsoljuk benne. Végül a tojássárgájával és a vanília kivonattal az egészet összegyúrjuk. (Ha szükséges, teáskanalanként adhatunk hozzá hideg vizet, hogy összeálljon a tészta.) Fóliába csomagolva fél órát pihentetjük a hűtőben. Ezután a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és korongokat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 10-12 perc alatt (figyeljük, mert hamar megbarnul!) világos színűre sütjük.

Ha kihűltek, 1 korongot megkenünk a szintén kihűlt karamellel, egy másikat ráteszünk, és enyhén összenyomjuk, hogy a karamell a kekszek széléig elterüljön. A kekszek tetejét megcsurgatjuk olvasztott csokival, és hagyjuk 1 éjszakán át legalább, hogy összeérjenek az ízek, és ne csússzanak szét a korongok, ha beleharapunk. ;) Másnap pedig kezdődhet a pusztítás! 🙂 Garantáltan finom!

Gyere Facebook-ra is, ne maradj le semmiről!

regi

Szuper receptek, érdekes cikkek, folyamatos receptverseny!
Nézz be ide:

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?