BULI KAJA Sós falatok Szilveszter

Fokhagymás-gyömbéres kenyérrudak

Az egyik legjobb vendégváró, szinte észre se veszed, ahogy fogy. Még soha, de soha nem maradt belőle egy morzsa se… 🙂 Ezúttal fokhagymával, gyömbérrel készült, és padlizsánkrémbe tunkolgattuk.

DSCF1070_2

Ha van egy tök jó alaprecepted, akkor semmi más dolgod nincs, mint néha variálni az ízeken, hogy ne legyen unalmas. 😉 Így történt az, hogy a natúr grissini után készült már spenótos, paradicsomos, fokhagymás is. Ezúttal pedig egy kevés gyömbér is került a tésztába, és ráadásként tönkölylisztet is használtam, ez látszik a színén is.

Hozzávalók
25 dkg fehér liszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 tk só
csipet cukor
3 dl víz
1 csomag szárított élesztő
(vagy 2,5 dkg friss)
3 ek olívaolaj
bors
szárított fokhagymapor
őrölt gyömbér

Természetesen használhatunk csak fehér lisztet is, vagy csak tönkölylisztet. 😉 Ki-ki tegyen belátása szerint.

A száraz hozzávalókat egy tálba teszünk, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és elkezdjük összegyúrjuk a tésztát. (Ha friss élesztőt használunk, oldjuk fel a langyos vízben, és úgy adjuk a tésztához – nem kell felfuttatni.)

A tésztát jól összegyúrjuk, a lényeg h. ne ragadjon a kezünkhöz, és könnyen lehessen dolgozni vele. Legalább fél órára meleg helyre tesszük, és pihenni hagyjuk. (Maradhat tovább is.)

A sütőt előmelegítjük 250 (!) fokra. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél cm vastag téglalappá. Derelyevágóval vékony (kb. kisujjnyi) csíkokat vágunk, a 2 végénél fogva kissé megtekerjük ellentétes irányba, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A forró sütőbe téve 8-10  perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép világos ropogós színt kap. Vigyázzunk, mert hamar megéghet.

Bármilyen zöldséges, vagy tejfölös mártogatóssal szuper lesz!

Ha van kedved, csatlakozz hozzám a Facebook-on is!

regi

Még több recept itt:

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?