Pihe-puha, foszlós buktalabdák isteni mogyorókrémes töltettel. Reggelire, uzsonnára kiváló, a gyerekek kedvence lehet. 😉
Nagyon szeretjük a bukták, és bár igazán egyszerű az elkészítése, azért lássuk be, hogy a kelt tésztákra mindig kell egy kis időt szakítani. Cserébe viszont nagyon meghálálják a gondoskodást. 1 pohár tejet kerítsünk mellé, és élvezzük minden morzsáját.
A lekváros bukta receptjét itt találod!
A bukták tésztájába ezúttal házi vanília kivonat került, a töltelék pedig a jó kis mogyorókrém, ami lehet bolti, vagy házi is, ez már igazán rád van bízva. 😉
Hozzávalók
60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 db tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
1 ek vanília kivonat
(vagy aroma)
pár ek mogyorókrém
étolaj
porcukor
Mindenek előtt kezdjünk azzal, hogy ha a kamrában tartjuk a mogyorókrémet, tegyük be a hűtőbe. 😉 Így megkeményedik annyira, hogy ne folyjon, és könnyen le tudjuk zárni a buktákat.
A házi mogyorókrém receptjét itt találod!
Ezután készítsük el a bukta tésztáját. A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepébe fészket készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, kevés langyos tejet öntünk rá, és lefedve langyos helyen hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ez nagyjából 15 perc. Közben megolvaszthatjuk a vajat, hogy ne unatkozzunk. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalót is beletesszük a tálba, kivéve a tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, és szépen lassan adagoljuk hozzá a még mindig langyos tejet. Fontos, hogy apránként, mert így tudjuk, hogy pontosan mennyire van szüksége a tésztának. Nem szeretnénk, hogy egy nokedli állagú ragacsos valamit kapjunk, ugye? Bár ez esetben jöhet a liszt segítségül, de jobb elkerülni ezt az eshetőséget. Ha a tészta már nem ragad a kezünkhöz, és jó kis puha gombócot kaptunk, még legalább 10 percig dagasszuk, gyúrjuk, gyömöszöljük. Majd lefedve, meleg helyen pihentessük legalább fél órát, de addig mindenképp, amíg kb. duplájára megnő a tészta.
Ha kellően kipihente magát, enyhén lisztezett (vagy szilikonos felületen) nyújtsuk ki kb. fél cm vékonyra. Éles késsel vágjuk fel négyzetekre (kb. 8×8 cm, de nem mértem). Mindegyik közepébe tegyünk mogyorókrémet, legalább egy teáskanállal, de úgyis látjuk, mennyi fér rá. A 4 sarkát csípjük össze, és az illesztéseknél mindenhol illesszük össze az ujjainkkal, majd a tenyerünkben picit formáljuk gombóc alakúra. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe tegyük mindegyiket, kisebb szünetet hagyva köztük (épp csak annyit, hogy ne érjenek egymáshoz, de semmiképp nem kell nagy hézagokat hagyni).
/A képen a bukta egy 24 cm-es tortaformába van téve, de ez a tésztának pusztán egy része, tehát a teljes adag nem fog beleférni, ne is erőlködjetek. 🙂 /
Ha elfogyott a tészta, és megtelt a tepsi, egy ecset segítségével minden buktát kenjünk le alaposan étolajjal. Igen, még az oldalán is, jusson tényleg mindenhova. 20 percig még pihentessük meleg helyen. /Én ilyenkor beteszem a villanysütőbe 50 fokra./
Végül 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép világosra sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk. 😉
HahoPihe a Facebook-on is:
A Receptneked Facebook oldalán is sok szuper recepttel találkozhatsz!