Meleg, könnyű vacsi a családnak fél óra alatt…. Felnőtteknek 2 adag jár, gyerekeknek 1 is sok lesz. Salátával is tuti, de önmagában is szeretni fogod!
Futott már szembe velem ez a bizonyos pupusa (ejtsd, ahogy írod), de sose néztem meg, hogyan készül. Múlt héten viszont tesóm vendégszeretetét élveztem, aki ezzel készült nekünk. Azért, ha már másnap nekiesek, hogy magam is elkészítsem, az már jelent valamit, ugye?
A Pupusa eredetileg egy salvadori étel, ami kukorica lisztből készül. A lakosság vándorlásainak következtében a ’60-as években kezdett elterjedni a környező területeken és mindenki módosított rajta egy kicsit. Eltérés a töltelékben és a külsejében is felfedezhető. Lévén, hogy a magyar konyha kevésbé használja a kukorica lisztet, a magyar családoknál jobbára fehér lisztből készül. De használhatjuk felesben is, vagy akár teljes kiőrlésű lisztekkel, mert a végeredmény mindenképp kiváló lesz, és szeretni fogjátok.
Fotó: http://en.wikipedia.org/wiki/Pupusa
Fotó: http://en.wikipedia.org/wiki/Pupusa
A tölteléket aszerint variálhatjátok, hogy mit találtok a hűtőben. Egy kis tejföl, sajt, krémsajt, felvágott, paprika, hagyma, ezek nagyjából fellelhetők a legtöbb háztartásban. Legyetek kreatívak, és töltsétek meg bátran bármivel! 😉 Én most leírom nektek az én változatomat. A narancsos színű töltelék a kápia paprikának köszönhető, amely a robotgépben kiengedte a levét 😉
Hozzávalók (6 db-hoz)
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
0,5 dl olíva olaj
1-1,5 dl víz
Töltelék
2 ek tejföl vagy krémsajt
(ha tejföl, akkor mehet bele reszelt sajt is)
sonka vagy picit lepirított szalonna
(esetleg mindkettő)
1 kápia paprika
1 lila hagyma
fokhagyma (opcionális)
bors
fokhagyma
só
(a szalonna és a krémsajt sós, így előbb kóstoljuk meg!)
A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük. Mehet bele az olaj és végül annyi víz, amennyivel egy gyurma állagú tésztát kapunk. Félretesszük. A töltelékhez a hozzávalókat apróra vágjuk, és mindent összekeverünk. Ha van késes aprítónk, csak dobáljunk bele mindent, elvégzi helyettünk a munkát. A tésztát ezután 6 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyiket lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtjuk. A közepére egy kis tölteléket helyezünk, majd a tésztát összecsippentjük. Plusz még jól be is gyűrögetjük, hogy a töltelék tuti ne folyjon ki! Ilyen lesz, mivel nem vagyok profi pupusa gyártó 😀
Ezután nincs más dolgotok, mint hogy fogtok egy serpenyőt, és olaj nélkül (!!!) megsütitek mindkét oldalukat. Itt szeretném megjegyezni, hogy ha nem szeretnétek nyersen enni, akkor lassú tűzön süssétek. A legtöbb blogon 3 percet ír oldalanként, én inkább hagytam időt nekik, és így tökéletesen átsült mindenhol, sőőőőőt csipesz segítségével az oldalukra is állítottam, így ott is megsütöttem. 🙂 De tehetitek sütőbe is, 200 fokon szerintem szuperül meg fog sülni ott is, csak nem lesz ilyen szép foltos a külseje. Ha a serpenyőben véletlenül kifolyna, akkor a következő adag berakása előtt töröljük ki, hogy ne égjen le.
Az én forrásom Tesóm volt 🙂 , az övé azonban itt található: http://goo.gl/tI4G8v
Köszönöm a receptet, nagy sikere volt, nagyon finom, az egész családnak izlett.
Szuper, ezt örömmel olvasom, ma este nálunk is ismétlés volt belőle 🙂 Én köszönöm a visszajelzést, gyere máskor is!
EZIGEN!! Nagyon finom lett és nagyon laktató. Most készítettem el magamnak a prototípust fél adagból, de így is csak egyet bírtam megenni. 😀
Köszönöm a receptet! 🙂
🙂 Ennek nagyon örülök! És picit irigykedek is, mert nekem lecsúszott simán zökkenőmentesen a kettő :-p 😀 Szép estét, és köszönöm, hogy írtál! 😉
Milyen az a kápia paprika ?
Hol lehet beszerezni ?
Katinka
Kedves Katinka! A kápia paprika egy piros színű paprika, ami nagyon finom édes, roppanós, és lédús. Így én jobban szeretem, mint pl. a kaliforniai paprikát (ami 3 színben is kapható). Láttam már Spar-ban, Aldiban, Tescoban, de piacon is szoktam venni, tehát elég sok helyen. Mi nagyon szeretjük. Ettől függetlenül használhatsz bele tv paprikát is, azzal is ettem már és isteni finom úgy is. Vagy a kaliforniait, szóval bármit 😉
Nekem a széleknél néhol kissé nyers maradt a tészta,de ez az én bénaságom.Isteni finom és én simán befalok 3-at is
Szia Ági! Igen, 3 is simán le tud csúszni, ha arról van szó 😀 A szélén az oldalát érted? Én az oldalukra is szoktam állítani épp ezért. Nekem fura is volt, mikor olvastam a neten hogy 3-3 perc oldalanként, nekem inkább a lassan sütés jött be, és mindkét szélső oldalát is meg szoktam sütni biztos ami tuti alapon. De tesóm pl. simán szereti félig nyersen 😀 Még sütőben szeretném kipróbálni, szerintem ott is flottul működik, ami nyilván nem hátrány akkor, ha nagyobb adaggal van dolgunk. Nagyon örülök, hogy ennek ellenére is ízlett 😉 Szép estét, HP
Nagyon szépen köszönöm a receptet, tegnap elkészítettem és nagyon ízlett mindenkinek 🙂 Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, nagyon tetszik 🙂 Gratulálok!! CSAK ÍGY TOVÁBB! 😉
Nekem öröm, hogy ilyen kedves hozzászólást kapok, ezeknek mindig nagyon örülök! 🙂 Üdvözöllek az olvasóim között, gyere máskor is! 😉 Szép estét, és köszönöm a biztatást! 😉