Közös sütögetésünk újabb állomásához érkeztünk. Ezúttal a CITROM, az ÉTCSOKI és a TOJÁSFEHÉRJE volt az útitársunk. Szuper guszta és szuper finom recepteket hoztunk nektek az olvasókkal karöltve, csemegézzétek, nézegessétek! 😉
Noha több recepttel akartam nekifutni a játéknak, a sors úgy hozta, hogy a másik alkotás nem lett épp szalonképes 😀 Igen, ilyen is előfordul. Úgyhogy jelenleg ezzel az isteni finom gyümölcskenyérrel kell beérnetek. És elhihetitek, hogy isteni finom, mert nem élte meg a 24 órát. 🙂 Pedig írd és mondd, nem bírom a gyümölcskenyereket. Valahogy annyira egyszerűnek tartom őket, hogy sose vonzott igazán. Persze mindig amikor rászánom magam, hogy csinálok egyet, akkor a végeredmény rácáfol az előítéleteimre. Tehát valójában nem is tudom, honnan ez az érzés. Viszont a kezembe akadt a napokban egy GoodFood magazin tavaly áprilisi száma, amit még a Konyhakiállításon szereztem be. Elsőre megakadt a szemem a gyümölcskenyéren, mert csodaszép fotó, de továbblapoztam. Aztán 3szor visszatértem a képhez, és úgy döntöttem, itt az idő újra előszedni a kicsit elhanyagolt püspökkenyér formámat. A magazinban egy narancsos-áfonyás gyümölcskenyér díszeleg, ehelyett nálam egy narancsos csokis verzió született meg. És hogy hol ebben a citrom? Hát a narancs mellett simán elfér, nem? 😉 A héja reszelve, a leve facsarva…. lássuk a medvét!
ILLATOS GYÜMÖLCSKENYÉR
/naranccsal, citrommal és étcsokoládéval/
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg sima fehér liszt
15 dkg cukor
1,5 tk sütőpor
15 dkg puha vaj
2 tojás
1/2 citrom leve és reszelt héja
10 dkg kandírozott narancshéj
6 dkg étcsokoládé
Összeállítani elég egyszerű, elrontani nagyjából lehetetlen. A sütésre rá kell áldozni 1 órát ugyan, de azalatt lógathatjuk a lábunkat, és a sütő még a lakást is bemelegíti. Plusz a narancs illata szállingózik, tehát igazán megéri kivárni azt a röpke 60 percet. Késes aprítóval rendelkezők ismét előnyben, ennek hiányában jöhet a jól bevált fakanál. Csak előbb a kandírozott narancshéjat és az étcsokit vágjátok nagyon apró darabokra. (Az étcsokit gépet használók esetében is ajánlom kicsit előaprítani késsel, nehogy aztán szervizbe kelljen szaladnotok új pengékért. 🙂 )
A liszteket a sütőporral, a citrom reszelt héjával és a cukorral elkeverjük, hozzámorzsoljuk a vajat. A tojást lazán felverjük, majd a citrom levével együtt a morzsás keverékhez adjuk. Keverjük hozzá az apróra vágott kandírozott narancshéjat és az étcsokoládét. Nem egy híg, folyós tésztát fogunk kapni, ne lepődjünk meg. 🙂 Az eredeti recept ráadásul csak 1 tojást ír, de az enyém olyan keménynek bizonyult 1-től, hogy javaslom mindenkinek a kettőt! 😉 Ha kész, sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába kanalazzuk, alaposan megütögetjük az alját, hogy a tészta elterüljön, majd 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 1 óra – 1 óra 10 perc alatt készre sütjük. /Tűpróba!/ Ha kész, hagyjuk picit hűlni a formában, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. Nagyon finom, puha, kissé morzsálódós, még véletlenül sem fojtós állagú sütit kapunk. Ez bizony lecsúszik tej nélkül is, de nyilván nem ront rajta a fehér itóka, ha pl. reggelire kínáljuk. Karácsonyi sokáig alvós, pizsamás, mamuszos reggeleken jól fog esni megenni 1-2 szeletet! 😉
*****
ZSELÉS-CSOKIS PÜSPÖKKENYÉR JUDITTÓL
A 3 hozzávalót ezen a héten Judit adta meg, tehát következőnek álljon itt az ő receptje, ami szintén egy gyümölcskenyér… 🙂 Először nagyon más terveim voltak nekem, mivel említettem, nem vagyok egy gyümölcskenyér-rajongó, de épp ezért választottam, mert valamiért nem hittem, hogy bárki ezt fog készíteni. Tévedtem. 🙂 De ne aggódjatok, Judit receptje merőben más, ő sokkal szigorúbban vette a tojásfehérje használatát, mint pl. én, mert ő csak és kizárólag tojásfehérjét használt! Ebből az következik, hogy a recept tökéletesen alkalmas arra, hogy a fagyasztóban kallódó pár darab tojásfehérjéteket ebbe a nagyon finom sütibe süssétek! És tudjátok, (fentebb írtam) karácsonyi sokáig alvós, pizsamás, mamuszos reggeleken a püspökkenyér igazán jól fog esni egy bögre tej vagy tejeskávé kíséretében! 😉 Süssétek bátran! Én pedig már pötyögöm is Judit fehérje-hasznosító receptjét nektek!
Hozzávalók
6 db tojásfehérje
10 dkg liszt
20 dkg porcukor
+ amit találsz otthon belevalót, dió, mazsola, stb.
az enyémbe keserű csoki van, kb. 7 dkg
reszelt citromhéj
fél zacskó zselés cukor
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot, és még tovább verjük 1-2 percig. Hozzátesszük a darabokra vágott csokit, kis darabkára vágott zselés cukit, reszelt citromhéjat… stb. Végül beleszitáljuk a lisztet is. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, kb. 160 fokon 30-40 percig sütjük, tűpróbát végezzünk! Kihűlve borítsuk ki a formából. Jó étvágyat! 😉
*****
CITROMOS PITE RITÁTÓL
A következő fotó és recept Ritától van, aki először játszik velünk. Aminek én nagyon-nagyon örülök, és remélem többször is becsatlakozik majd közénk, mert szuper finom recepttel készült. Azok a kis habcsúcsok a torta tetején teljesen levettek a lábamról, és erős késztetést érzek hogy azonnal elkészítsem. Nyilván azért megvárom, hogy nappal legyen, mert mikor jelen sorokat pötyögöm, épp 0 óra 04 perc van :-p Rita szerint a kekszes alapban lévő keserű csoki elrettentheti a gyerekeket, de ez nekünk kapóra jöhet, mert több marad nekünk, felnőtteknek 🙂 Ha mégis szeretnénk a gyerekeknek is kedveskedni, az alapba is tehetünk egy kevés porcukrot. De lássuk a receptet!
Hozzávalók
Alap
20 dkg keksz összetörve
10 dkg olvasztott étcsoki
2,5 dkg vaj
Krém
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
2 citrom leve és reszelt héja
200 ml forró víz
3 dkg kukoricaliszt + pár kanál hideg víz
Hab
3 tojásfehérje
20 dkg cukor
A kekszet az olvasztott csokival és a vajjal összekeverjük, és kapcsos tortaformába tesszük, és eloszlatjuk, egy kanál hátuljával szépen összetömörítjük. A tetejére kenhetünk egy kevés vajat még. Hűtőben hagyjuk pihenni.
Tésztához
4 db.tojás
4 ek hideg víz
8 ek cukor
8 ek liszt
1 cs. sütőpor
csipet só
Krém
5 dl tejszín
4 dl 20%-os tejföl
20 dkg porcukor
2 cs. habfixáló
2 citrom leve és reszelt héja