Desszert sütés nélküli édességek

Gesztenyegolyó torta – sütés nélkül

Krémesen egyszerű, gesztenye rajongóknak “kötelező”…. 🙂

IMG_4732_2

Egészen pontosan 4 évvel ezelőtt készült először ez a torta némi változtatással az eredeti recepthez képest, melyre TücsökBogár blogján bukkantam, és Szepytől származik. Már akkor is Valentin napra vetettem be, és bár gesztenye rajongó a család minden tagja, azóta valahogy feledésbe merült. Akkor nem volt kekszem itthon, és piskótát sütöttem az aljára, most azonban teljesen maradtam a sütés nélküli vonalon. A végeredmény egy tömör, krémes gesztenyés torta, ne vágjatok nagy szeleteket, mert garantáltan tele lesztek egy vékonnyal is…. 🙂

Hozzávalók

Kekszes alap

15 dkg kakaós édes keksz
10 dkg vaj

Golyók
25 dkg gesztenye massza
(ha natúr, akkor cukor + rum is kell bele)
5-8 dkg étcsokoládé
2-3 dkg vaj
Krém
50 dkg gesztenye massza
(ha natúr, akkor cukor + rum is kell bele)
50 dkg mascarpone
kb. 8 dkg porcukor

Teteje
10 dkg étcsokoládé
2-3 ek étolaj

Golyók készítése:

A masszát kb. 10-12 egyforma darabra vágjuk, 2 tenyerünk közt golyókat formázunk. A csokoládét vízgőz felett a vajjal felolvasztjuk, picit hagyjuk hűlni, majd a golyókat belemártjuk, kissé lecsepegtetjük és sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztatjuk. Betesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.

IMG_4695

Kekszes alap készítése:

A kekszet ledaráljuk és a puha (olvasztott, de nem forró) vajjal alaposan összekeverjük. Egy tálcára ráillesztjük egy kapcsos forma karimáját, és a kekszet egyenletesen elsimítjuk a formában, majd betesszük a hűtőbe. (Én most 18 cm-es formát használtam, de készülhet nagyobban is, viszont arra figyeljünk, hogy nagyobb méretű torta esetén jobban terül a krém, vékonyabb lesz a torta, tehát a golyókat gyártsuk kisebbre.)

IMG_4699

Krém készítése:

A gesztenye masszát a mascarponéval és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral alaposan elkeverjük. Ha szeretnénk, kevés rumot (gyerekeknél ne), vagy rum aromát tehetünk pluszban bele.

IMG_4702

Összeállítás:

A  lehűlt kekszes alapra vékonyan kenünk a krémből, majd a krémbe ültetjük a megdermedt csokis gesztenyegolyókat, végül befedjük a maradék krémmel és elsimítjuk a tetejét. Betesszük a hűtőbe, hogy lehűljön.

IMG_4703

IMG_4706

Egy vékony pengéjű kést végigfuttatunk szorosan a karima mentén, majd kikapcsoljuk a formát, és óvatosan leemeljük róla.

IMG_4707

Csokimáz készítése:

Vízgőz felett a csokit az olajjal megolvasztjuk (vajat is használhatunk), és óvatosan ráfolyatjuk a tetejére. Ha a torta jól be volt hűtve, elég hamar kezd dermedni, így szépen tud a csoki az oldalán lecsurogni, viszont ha nem vagyunk elég gyorsak, a teteje kissé hepehupás lesz, mint nekem. 🙂 De az ízén nem ront egyetlen hupa sem. 🙂

Behűtve kínáljuk. Nagyon-nagyon-nagyon finom! 😉

IMG_4718

IMG_4735_2

gesztenyegolyomontazs