Tudjátok, most kezdődik az az időszak, amikor “legálisan” lehet sütni a fánkot. 😀 Bár nekem illegálisan pont olyan jól esik az év bármely szakában! 😉 Összeszedtem a blogon fellelhető 6 fánk receptjét nektek, hogy ne kelljen keresgélni! 😉
“A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.” – Forrás: Wikipédia
Receptekért kattints mindig a képre! 🙂
1. SZALAGOS FÁNK (olykor szalag nélkül)
Ez egy igazán klasszikus élesztős fánk. A szalag létrejötte nálam függ a környezeti behatástól, a holdtól, és minden egyébtől.
Mert egyszer létrejönnek a szalagon, máskor pedig ha megpusztulok, akkor se, pedig ugyanúgy csinálom.
A rumot nehogy kihagyjátok a tésztából, mert amellett, hogy roppant finommá teszi, segít, hogy ne tocsogjon a fánk az olajban. 😉
2. NUTELLÁVAL TÖLTÖTT FÁNK (élesztős, nagy finom!)
A klasszikus fánk tovább gondolt változata, egy kis nutellával a közepén (több volt benne, mint az a képen látszik, csak elbújt)
3. FAHÉJAS FÁNKGOLYÓK
A klasszikus verzió golyó változata, forrón meghempergetve fahéjas porcukorral. Pont egy falat, a gyerekek imádják! 🙂
4. TÚRÓFÁNK
Gyors: kikevered, megsütöd típus, gyorsan fogy, rettentő finom. Akár munka után hazaérve is lazán elkészíthető, nem igényel különösebb előkészületet.
5. TÍZPERCES FÁNK (Sütőporos)
Az interneten gyorsan terjedt a receptje, szintén elfoglalt anyukák nagy kedvence, a tésztája garantáltan finom még akkor is, ha nem ugyanolyan, mint egy nagyi féle szalagos fánké.
6. KÓKUSZFÁNK
Hasonló koncepcióra épül, mint a túrófánk, csak a nevéből adódóan ez kókusszal készül. 🙂
Mert B. imádja a kókuszos dolgokat, így első sorban az ő kedvéért született meg ez a recept.
6+1. MUFFIN FÁNK (Sütőben sütve, cukor nélkül)
Noha ez is elvileg fánk, de állagát és kinézetét tekintve is merőben más, mint a fenti 6 recept, de grátiszként mutatom ezt is. Lévén, hogy nem olajban sül, nem tartalmaz cukrot, és teljes kiőrlésű liszt van benne, messze egészségesebb is, mint a fenti “rokonai”. 🙂
FACEBBOKON IS MEGTALÁLSZ, GYERE! 🙂
KÖVESD AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB RECEPTES OLDALÁT IS, ÍGÉREM JÓ LESZ! 🙂