Desszert Farsang

Tízperces fánk

Csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudok szólni erről a csodáról, amivel ma sikerült megismerkednem, hála Tesómnak. Azon túl, hogy rettentő gyorsan készen van, egy cseppnyi csalódást sem okozott, nagyon puha, az olajat egyáltalán nem szívja magába, és piszkosul finom. 🙂

tízperces fánk

Január 6-tól, azaz tegnaptól beléptünk a farsangi időszakba. Ennek apropójából ma fánkos posztokkal terveztem elárasztani a Facebook oldalamat, és tesóm rámírt, hogy próbáltam e már a 10 perces fánkot. S mivel nem, hát kipróbáltam. 10 percem még  nekem is van. 🙂 Ez valami isteni finom, de tényleg!

Tegnap kaptam rengeteg hideget és meleget a mákos sütimnél, amiért illetni mertem a 2 perces jelzővel, és már-már kezdtem magam szégyellni, hogy nekem tényleg megvolt 2 perc alatt. Gondoltam lemérem a fánk készítési idejét is, de mikor már 2 hozzávaló bent figyelt a tálban, szembesültem a ténnyel, hogy nincs sütőporom. Így fel kellett hívnom a szomszédot, akitől kértem, és ezzel elvesztettem 5 egész percet. Tehát az enyém negyedórás lett. 🙂 És a pontosítás végett, nyilván ha egy egész hadseregre gyártjuk, és 1 kiló lisztből készítjük, nem lesz kész ennyi idő alatt, de ahhoz, hogy lesüss egy kisebb adagot a családnak délutáni nasira, elég a 10 perc, bízz bennem, vagy ha bennem nem, hát magadban!

A másik kétkedő tábornak, akik az élesztős verzióra esküsznek, és szerintük szentségtörés sütőporral készíteni egy fánkot, mint ahogy a sütőporos lángosnál se sikerült mindenkit meggyőznöm, csak annyit üzenek, hogy próbálják ki. Egyszer. Amikor tényleg nincs idő arra, hogy megkeljen a tészta, de a család szívesen enne fánkot. Nem fogtok csalódni. 😉

Hozzávalók
1 tojás
2 dl tejföl
3 ek porcukor
1/2 cs. sütőpor
2 tk rum
(opcionális)
25 dkg liszt

sütéshez 0,5 liter olaj
tálaláshoz fahéjas porcukor/lekvár

A tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet, a lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, de könnyen tudjuk nyújtani. Ha összeállt forrósítsunk olajat, a tésztát nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra, és szaggassuk a kívánt méretre. Ha lyukat szeretnénk a közepére, lyukasra, de készülhet teli fánk is, vagy kis apróbbak. Beletesszük az olajba (legnagyobb gázrózsa középső állásánál picit lentebb sütöttem), ha az egyik fele megsült, átfordítjuk, és a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Fahéjas porcukorral meghintve, vagy lekvárral kínáljuk.

A fenti adag az olajat is beleszámolva kb. 400-450 ft-ból jött ki, és 8 cm-es szaggatóval 8 db fánkom lett.

A sütőporos lángos receptjét itt találod:

sütőporos lángos

HAHOPIHE KONYHÁJA FACEBOOK OLDALA

hahopihe

JANUÁRI RECEPTVERSENY! NYERJ VÁSÁRLÁSI UTALVÁNYT!

kep

Vélemény, hozzászólás?