Desszert DIY - Csináld magad! Érdekességek Karácsony

Kandiscukor pálca

A kandiscukor pálcát kávék, teák és egyéb forró italok ízesítésére használhatjuk. Különleges kinézete, praktikus használata igazán kellemessé teszi a teázás vagy kávézás élményét.

kandispálca, kandiscukor

Remek móka picit nagyobb gyerekekkel készíteni ilyen pálcikákat. Legalábbis az én 6 évesemnek tetszett a folyamat, ahogy a pálcán a gyönyörű kristályok szépen lassan megtapadtak. Minden nap figyeltük ahogy egyre dundibb lett a leendő kandispálcánk. Nem tagadom, nekünk csupán harmadik nekifutásra jött össze a dolog, de nektek menni fog elsőre is, mert a most közzétett “receptet” megelőzte már 2 bénázás, aminek köszönhetően kellő tapasztaltra tettem szert 🙂 B. Mi micsoda – Kísérletek c. könyve hozta meg a kedvet a kandispálcákhoz, akkor kezdtünk el először dolgozni az ügyön. Az első kísérletünknél azonban semmi se történt, nagyon kevés volt a cukor (ráadásul kockacukrot használtam, és nem mértem, csak dobáltam) a vízben, a folyamat meg se indult. Ráadásul folyton elpörgött a pálca a vízben. (Ez ellen tesz hasznos szolgálatot a csipesz.) Következőre már picit nagyobb lendülettel adagoltam a cukrot, aminek az eredménye az lett, hogy olyan sűrű lett a cukorszirup, hogy a pálcákat nem lehetett kihúzni a tömbösödött cukorból… 😀 És akkor jött a harmadik nekifutás (nem hiába három a magyar igazság ugyebár…), amit siker koronázott, ennek a gyümölcsét láthatjátok a mellékelt fotón is már. Mindenképp olcsóbb házilag előállítani (most a cukor ára sincs az egekben), mint megvenni. És ha magad nem is használsz ilyet, mert úri luxusnak tartod, ne feledd, hogy nagyon szuper és különleges ajándék válhat belőle Karácsonyra. 😉 Kísérletre fel!

Hozzávalók
3 bögre cukor
1,5 bögre víz
poharak, pálcikák, csipeszek

Lehet kapni csuda cuki kandispálcákat is, ennek hiányában azonban vígan megteszi a hurkapálca vagy saslikpálca is, mint ahogy az nálam is bevált. A cukrot a vízzel együtt összefőzzük, amíg a cukor teljesen elolvad, és gyöngyözve forrni kezd. Picit hagyjuk kihűlni, majd annyi pohárba töltjük, amennyibe belefér. (Bébiételes üvegek, vagy azokhoz hasonló méretű poharak jók lesznek.) Néhány pohárban színezhetjük a vizet kevés ételfestékkel. Ezt keverjük el benne. A pálcák végét (ahova a kristályok fognak feltapadni majd) mártsuk bele a cukoroldatba, majd sima kristálycukorba, hogy könnyebben meg tudjanak kapaszkodni a kristályok majd. Tegyük egy kis pohárba, vagy támasszuk ki a pálcákat, hogy ne érjenek semmihez, és hagyjuk így száradni addig, amíg az oldatunk kihűl. Ha kihűlt, és a pálcák is megszáradtak, helyezzük úgy az oldatba őket, hogy ne érjenek se a pohár falához, se az aljához. Egy (vagy 2) csipesz segítségével rögzítsük a pálcákat. És nincs más dolgunk, mint várni. Úgy cirka 3-5 napot, és közben figyelni, ahogy duzzadnak a kandispálcáink. Ha kellő méretűre nőtt, vegyük ki, hagyjuk lecsepegni és megszáradni, majd celofánba csomagolva, masnival átkötve már ajándékozhatjuk is.

Még több “DIY – Csináld magad!” receptet itt találsz!

A Receptneked.hu oldalán még mindig tart a receptverseny, ne hagyd ki!

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

HAHOPIHE A FACEBOOK-ON IS! GYERE!

Vélemény, hozzászólás?