Áááááááhhhhhhhhh…. ezt ki kell próbálnod! Komolyan! A rumban párolt körte, a krémes-tejszínes vaníliás krém és a sült hab találkozása egy omlós kakaós tésztával finoman szólva is maga a mennyország. Pitemennyország….
És ne parázz, egyáltalán nem bonyolult süti! Viszont icipicit több időt vesz igénybe, mint a sitty-sutty darabok, de ígérem, hogy a sütési időt leszámítva így sem fogsz vele többet bajlódni fél órácskánál. Jöhet a recept?
Hozzávalók
28 cm-es pite formához
Tésztához
20 dkg liszt mínusz 2 ek 🙂
2 ek kakaópor
csipet só
2 ek porcukor
10 dkg vaj
1 tojás
szükség esetén víz
3 szép, nagy lédús körte
(vagy 5 kicsi)
1 tk vaj
2 ek cukor
0,5 dl rum
Vaníliás krém
2 dl tejszín
4 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 tk vanília kivonat
Hab
4 tojásfehérje
csipet só
2 ek porcukor
A tésztával kezdünk. Ha van aprítógépünk, akkor azzal dolgozunk, ennek hiányában a két kezünkkel. A liszthez adjuk a kakaóport, a porcukrot, a csipet sót és nagyon alaposan elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal. Mehet hozzá 1 egész tojás, és ezzel összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni, kevés hideg vízzel (pár teáskanál is elég) segítsünk rá. Összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe pihenni. Közben megpucoljuk a körtét, kimagozzuk, és felszeleteljük. Egy serpenyőben (aminek van teteje) megolvasztunk 1 ek vajat, rászórunk 2 ek cukrot, majd ha elolvadt, ráöntjük a fél dl rumot. Beletesszük az összes körtét, picit átforgatjuk, és lefedve néhány perc alatt megpároljuk. A piteformánkat vajjal alaposan kikenjük, a tésztát kinyújtjuk nagyobbra, mint a piteforma, óvatosan belehelyezzük, és belenyomkodjuk. A lelógó tésztát levágjuk. A körteszeleteket ráhelyezzük a tésztára, majd a tejszínt a porcukorral és a 4 tojás sárgájával alaposan elkeverjük, és rácsurgatjuk a körtékre. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk a piténket, és 50 perc alatt készre sütjük. Látni fogjuk, először a szélén kezd megkötni a vaníliás krém, majd az 50 perc leteltével a közepén se rezeg már. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd 2 részletben hozzáadjuk a 2 ek porcukrot, és ezzel kemény habbá verjük. Amikor a pitén a vaníliás krém már sehol sem híg, rákanalazzuk a tojásfehérjét, és visszatoljuk a sütőbe. Néhány perc alatt (5-8, de figyeljük!) szép világosbarnára sütjük a habot, és ezzel a pite elkészült. Nehéz lesz neki ellenállni, ezt már most megmondom, de azért vedd számításba, hogy tökéletes szeleteket csak kihűlt állapotban fogsz kapni. 😉 Jó étvágyat!
Tipp: ha nem szeretitek a rumot, akkor egy kevés vízben pároljátok meg a körtét. Vagy ahogy az eredeti receptben van, fehér borban.
Az inspiráció INNEN érkezett, szerintem azonban a kakaós tészta színben és ízben is dob egyet a piténken, és nem volt szívem kidobni a tojásfehérjéket, ezért kerültek a tetejére. Viszont isteni finom ezzel a habbal lefedve, kár lett volna kihagyni.
Pitézzünk!
ALMÁS PITE
FORRÓ ALMÁS PITE (MEKIS)
BÉKEBELI ALMÁS PITE
CUKKINIS PITE
FACEBOOK OLDALAMAT ITT TALÁLOD: