Újabb retró desszertet hoztam, és mindenki aki szerette a tejbegrízből gombócot, vagy a túrógombóc receptet a blogon, az minden bizonnyal ezt is szeretni fogja. Ugyanis nem mást fogunk csinálni, mint tejbegrízből pudingot gyártani 🙂
Az első recept amit kipróbáltam, Timitől származik, és úgy hiszem vétek is lenne változtatni rajta. Miután megkóstoltam, rájöttem, hogy én bizony ilyet ettem gyerekként. Már csak a “hol” a rejtély, mert a mozzanat, hogy Anyukám ilyet főzött volna, nincs meg… persze majd megírja ide lentre kommentbe úgyis, ha készített ő is ilyet… 🙂
Mivel a múltkor szert tettem 2 irtó cuki szilikonformára, így most ezekbe pakoltam a “pudingot”, de ez ne akadályozzon meg senkit abban, hogy egy szimpla öblös bögrébe öntse, kupolás formát kapva ezzel. Húsvét után elkészítem a nyúl és bárány nélküli verziót, rendi?
Hozzávalók:
1/2 liter tej
5 dkg búzadara
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
Kezdjük azzal, hogy a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy icipici sóval kemény habot verünk és félretesszük. A tojások sárgáját a cukorral alaposan eldolgozzuk, majd kb. 1/2-1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet forralni kezdjük, amikor már jó meleg, óvatosan beleszórjuk a búzadarát folyamatos kevergetés mellett, és addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Lassan csurgatva hozzáadjuk a tejjel elkevert cukros tojást, alaposan belekeverjük ezt is, és levesszük a tűzről. Mehet hozzá a hab, amit gyors, de óvatos mozdulatokkal beleforgatunk. A tálkákat hideg vízzel kiöblítjük, és beleöntjük a grízpudingot. Folpack-al érdemes letakarni a tetejét (ráfektetni a fóliát közvetlenül a puding tetejére), hogy ne bőrösödjön. Hagyjuk lehűlni, majd mehet a hűtőbe néhány órát pihenni. A tálka pereme mentén egy késsel picit meglazítjuk a grízpudingot, majd egy tányért helyezünk a tál tetejére, és gyors mozdulattal megfordítjuk. Jó étvágyat hozzá! 😉
Ne feledjétek, a Facebook-on is megtaláltok itt: HahoPihe Konyhája
És ha van kedvetek velem játszani és ajándékot nyerni tőlem, akkor itt a helyetek: Játék!!!