Újra szerda, újra DIY… nézzétek csak, mit hoztam nektek ma? Bizony, ezt is elkészíthetjük itthon! Nyilván itthon se lesz egészségesebb, de legalább spóroltunk vele. 🙂
Ki szereti ezt a vásári csemegét? 🙂 Kisebb vagyonért lehet rá szert tenni a nyár búcsúztató, körhintás, vattacukros, sörsátras bulik alkalmával. Bevallom, én ezt sose szerettem gyerekként, én a mentolos szőlőcukorért rajongtam, a vajkaramellért, a grillázsért. Egyszer talán kóstoltam, így nagyjából tudom milyen az állaga (már ha 1 kóstolás hiteles forrásnak számít), na ez nem 100%-osan olyan, viszont ezzel az itthoni prototípussal azt hiszem törökméz kedvelővé is váltam. 🙂 Hát ez nagyon fincsi. No nem egészséges, csak szimplán fincsi.
5 perces csemege, 3 összetevőből. Egy kis odafigyeléssel bárki elkészítheti. Őszinte leszek, én este gyorsan le is akartam gyártani, és sikerült picit elszenesítenem, de ez veletek nem fog előfordulni, mert beszámolok mindenről részletesen. 😉 Mellesleg világ életemben gyenge voltam kémiából, márpedig lehet hogy most hasznos lenne némi tudás, de gyakorlatilag amíg a karamell készült, nem volt semmi de semmi baja a cuccnak. Azonban amint megkapta a szódabikarbónát, mintha elkezdte volna égetni… 😮 Létezik? Kémiatudósok, vagy nálam tanultabb emberek megírhatják a véleményüket, örülnék. 🙂
Hozzávalók
(kis adag)
10 dkg cukor
1,5 ek méz
1 kk szódabikarbóna
a tál kikenéséhez 1 ek olaj + alufólia
Kezdjük a történetet azzal, hogy az alufóliával jól kibélelünk egy müzlis tálat. Simítsuk bele szépen a fóliát, különben csipesszel csipegethetjük ki a törökmézből, ha itt-ott befolyik. Egy ecset segítségével alaposan olajozzuk körbe a fóliát mindenhol. Jöhet a törökméz. A szódabikarbónát egy kis csészében készítsük magunk mellé. A cukrot és a mézet egy lábasba öntjük, és viszonylag nagy lángon (vagy a közepes rózsán menjen max-on, vagy ahogy én csináltam, tegyétek a nagyra, és állítsátok kb. középszintbe) elkezdjük hevíteni. Nagyjából 5 perc az egész folyamat, ennyi idő telik el, amíg nagyon szép világos karamell színt kap a cukor és a méz. Ne akarjunk olyan karamell színt kapni, mint amit krémekben látunk, mert utána jön a krach… 🙂 Tehát épphogy szép világos elkezd lenni a cukor, elzárjuk a lángot, beleborítjuk a szódabikarbónát, és villámgyorsan elkeverjük, kb. 6-8 keveréssel. Ekkor kezd majd habozni, és gyorsan áttöltjük a kibélelt, kiolajozott tálkánkba egyetlen, hirtelen mozdulattal.
És kész vagyunk. Szobahőmérsékleten 1 óra alatt hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük a tálból, lehúzzuk a fóliát, és egy éles, recés kés segítségével tudunk vagdosni belőle, no nem túl szabályos darabokat. Kóstoljátok meg, szerintem zseniális! 😉
Korábbi DIY bejegyzések
I. rész – Vaníliás karika
II. rész – Házi krémtúró
Recept forrása: http://www.nosalty.hu/recept/torokmez
Ez valóban zseniális!!!!!!!! Törökméz…,de szerettem valamikor.
🙂