Desszert Keksz Menü

Zabpelyhes keksz naranccsal és étcsokoládéval

DSCF3480_2

Amikor a narancs és az étcsokoládé találkozik egymással, na az már ízorgia! Legalábbis szerintem… De talán vagyunk így ezzel jó páran. Az étcsoki és néhány gyümölcs párosítása a legjobb dolog, ami történhet a gasztronómiában, ha desszertről beszélünk. Nézzük csak. Étcsokoládé-málna? Ugye, hogy ugye? 🙂 Étcsokoládé-eper? 🙂 Na és akkor ott a narancs…. meg még van pár, amit el tudok képzelni, egyszer készítettem egy meggyes brownie-t is, na az se volt piskóta! (semmiképp, hisz a brownie már magában sem piskóta 🙂

Az utóbbi időben kissé megfeledkeztünk a szeretett zabpelyhes kekszünkről. Hát ideje volt leseperni a virtuális port a receptemről. Most ősszel első ízben múlt héten készítettem el a bölcsis családlátogatás alkalmára a kekszeket, és mindkét gondozónéni odavolt érte. Azért ezt nehéz lenne színlelni, amikor már a sokadikat is jóízűen eszik, és a receptet kérik.
Érkezésük előtt Egyeske kis barátja is befutott az anyukájával, és a készlet felét megcsapolták a gyerekek. 🙂 Ezután nem nagyon volt kérdés, hogy ma is ehhez az alaphoz nyúlok. És variáció annyi létezik, amennyit csak el tudunk képzelni.

2-3 tábla étcsokoládé az mindig akad a kamrában, többnyire alapfelszereltség. Így kb. 80 grammnyit kaptak a kekszek. Egy kevés kókusz is került bele, ez jobbára csak azért, hogy minél inkább csökkentsem a fehér lisztet a tésztában. De ne vigyük túlzásba, nem jó, ha elnyomja a narancs ízét. Ha akarjuk, el is hagyhatjuk. És találtam egy kevés megmenekülésre vágyó kandírozott narancshéjat…. A kekszek annyira finomak lettek, hogy már aznap elfogyott az utolsó morzsáig, javarészt férj közreműködésével 🙂 A napokban ismétlünk…

Hozzávalók: 
7,5 dkg zabpehely
15 dkg finomliszt, 10 dkg étcsokoládé, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csipet só,
ízlés szerint kókuszreszelék (én ha teszek bele, kb. 2 marékkal szoktam)
15 dkg margarin, 4 evőkanál méz, 5-10 dkg kandírozott narancs
1-2-3 evőkanál víz (vagy tej), ha túl száraz a massza

Mindent kezdjünk a margarin olvasztásával, és ebbe szórjuk is bele a narancsot, hogy picit puhuljon, meg a mézet. A száraz részeket összekeverjük, és hozzáadjuk a mézes-narancsos-margarinhoz. A keksznek az állaga a lényeg. Jó kis tömör masszát kell kapjunk, amivel könnyen tudunk dolgozni. Teáskanállal kis halmokat sorakoztatunk a sütőpapírra, és vizes ujjal ellapítjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Jó sütögetést! 😉

3 Hozzászólás

  1. Megkérdezhetem, hogy ebből a mennyiségből körölbelül hány darab lesz? 😀
    Idén mézes Jézuska lesz, mindenki általam készített bonbont, karácsonyi díszt, képeslapot meg ezt a kekszet kapja 😀

Vélemény, hozzászólás?