Ajándékba adni egy szép üvegben, vagy dobozban is tökéletes, de ha csak az uzsonnás dobozt szeretnéd feltölteni, hát tedd azt!
Hannám elballagott az oviból. Jó, ez már megtörtént májusban, de igazából a héten fejezte be végleg. Többet már nem megy, ősztől várja az iskola. Szerettem volna adni az óvónéniknek valami apróságot, valamit, amik mi vagyunk. Ilyenkor szoktam mindig a recepttáramhoz nyúlni. Kicsit izgultam, mert bár az óvónénik elvileg nem gluténérzékenyek, de mivel ti is tudjátok, hogy Hannám az, így a konyhámból, kamrámból száműztünk minden olyan dolgot, ami neki gondot okozhat. Egyedül a kenyeret hagytuk meg magunknak (marha drágák a gm kenyerek), minden másból mi is azt esszük, amit ő, tehát nem főzök rá külön, nem sütök magunknak gluténest, hanem eszi mindenki azt, amit ő is ehet. Aki cölis, tudja, miért, aki nem, az pedig örüljön, mert ez nem móka és kacagás… De megvagyunk, csináljuk.
Na de a lényeg, hogy nincs itthon már rendes lisztünk, mivel az edényekben sem keveredhet a gluténes dolog az ő dolgaival. Épp ezért az óvónénik is gluténmentes kekszet kaptak.
És ahogy az ábra is mutatja, nagyon szépen megmaradt a kekszek formája, nem csúszott szét, egész jól lehetett vele dolgozni. Oké, picit nehezebben kezelhető volt nekem, mint anno a sima linzerek, de nem volt vészes. A végeredménnyel is elégedett vagyok, a keksz egyetlen hátránya, hogy morzsálódós. Ezen viszont könnyen lehet segíteni, méretéből adódóan 2 falásra meg is lehet enni, és akkor nem vész kárba a morzsa sem.
A recepthez a blogon fellelhető PILÓTA KEKSZEKET vettem alapul.
Hozzávalók
30 dkg rizsliszt
20 dkg kukoricaliszt
(nem gluténmentesen 35 dkg sima liszt + 5 dkg kukoricaliszt)
25 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
csipet só
1 tk vanília kivonat
2 M-es tojás sárgája
1,5 ek kakópor
Krémhez
1 tálba étcsokoládé
5 dkg vaj
1-2 ek porcukor
1 dl tejszín
1 tk rumaroma (opcionális)
Krém készítése:
Érdemes a krémmel kezdeni, hogy legyen ideje kihűlni. Egy dupla fenekű tejforraló edénybe kockázzuk fel az étcsokoládét, öntsük fel a tejszínnel, tegyük bele a rumaromát, vagy rumot és adjunk hozzá porcukrot (ez elhagyható, de a gyerekek édesebben szeretik nálunk). Lassú tűzön, kevergetve főzzük össze. Ha kész, húzzuk félre és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, amíg a vaj el nem olvad. Majd tegyük félre dermedésig. (Ha már nem forró, mehet a hűtőbe, hogy gyorsítsuk a folyamatot.)
Kekszek készítése:
A liszteket a porcukorral és a csipet sóval elkeverjük, majd a hideg margarinnal gyors mozdulatokkal morzsásra gyúrjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tésztát összegyúrjuk. Ha összeállt, csomagoljuk folpack-ba és tegyük be a fagyasztóba 15-20 percre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztából vegyünk le egy darabot (a többi még had hűljön, mert gyorsan puhul, ahogy melegszik), rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagságúra. Keksznyomdával mintázzuk meg /én csak virág alakot böktem a közepébe és fodros kiszúróval kiszúrtam, mert csak karácsonyi keksznyomdáim vannak / és szúrjuk ki a kekszeket (1 mintás, 1 sima). Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és a forró sütőbe tolva kb. 12-15 perc alatt süssük szép világosra.
A kekszeket hagyjuk teljesen kihűlni a tepsin!!!!!
Ha kihűltek a kekszek és a krém is megdermedt, ragasszunk össze 1-1 kekszet és óvatosan nyomjuk össze, hogy a töltelék egyenletesen eloszoljon a kekszben.
Másnapra szépen összeáll, és ha harapjuk, nem fog szétcsúszni.
Gyere Facebook-ra, vagy Instagramra és nem maradsz le az új receptekről!
A blogfelületet a Recedptneked.hu biztosítja