Az idei ősz új szenzációja nekem a fahéjtól, gyömbértől, citromtól illatozó sütőtöklekvár. Te kóstoltad már? Ha nem, próbáld ki!
Ilyenkor már nem szoktam lekvárt főzni, az nálam nyári meló, hisz a legfinomabb lekvárnak való gyümölcsöknek akkor van szezonja. Gondoltam eddig én…. Most viszont bekerült 4 üveggel ebből a csodás narancsszínű, illatos töklekvárból a kamrapolcra. Ma leteszteltem palacsintában, mondhatni TÖKéletes 🙂
Hozzávalók
1,2 kg sütőtök
(pucolva, darabolva)
2szép nagy savanykás alma
(jonagold)
2 citrom leve
1 citrom héja
40 dkg cukor
(függ a tök édességétől)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál citromsav
Egy nagyobb sütőtököt megfosztunk a héjától, a magoktól, és felkockázzuk. Mérjük le, a fenti adatok nekem 1,2 kg-hoz voltak elegendőek, de a főzés közben még alakíthattok az ízvilágon. A tökhöz adjuk a felkockázott almát, rászórjuk a cukrot, a fahéjat és a gyömbért. Ráreszeljük 1 citrom héját, és belefacsarjuk 2 citrom levét. Feltesszük a tűzhelyre, és addig főzzük (kevergessük, ne kapjon oda), amíg a tök annyira puha nem lesz, hogy már a fakanállal is szét tudjuk nyomni. Ekkor botmixerrel nekiesünk, és pürésítjük. Megkóstoljuk, itt még alakíthatunk az ízén, ha szeretnénk, illetve ha úgy érezzük, itt adjuk hozzá a citromsavat is. (Ha sok volt a kifacsart citromok leve, lehet h. erre se lesz szükség.) Még néhány percig rotyogtatjuk a tűzön, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a forró lekvárt, lezárjuk az üvegeket, néhány percre fejtetőre állítjuk, majd törülközőkbe, pokrócba tekerjük, és így hagyjuk kihűlni. Másnap pedig felpakoljuk a kamrapolcra, és használhatod kedved szerint bármihez. Én palacsintába tettem ma belőle, fincsi volt!
TIPP: Ha van otthon 1-2 narancsotok az is tegyétek bele! Akár a kifilézett egész narancshúst. Higgyétek el, jót fog tenni a lekvárnak! 😉
Ha tetszett a recept, megoszthatod 😉
Ha pedig szeretnél csatlakozni Facebook-on, itt tudsz ———–> HahoPihe Konyhája