Desszert EPRES FINOMSÁGOK Gluténmentes sütés nélküli édességek Szülinapi torta Torta

Epertorta sütés nélkül (GM)

Isteni finom, habos, könnyű, nyári desszert 25 perc alatt….

Viszonylag kevés idővel rendelkeztem, amikor torta készítésre adtam a fejem, így mindenkit bátran buzdítok a recept elmentésére, mert tényleg igazán gyorsan és egyszerűen összedobható tortát hoztam nektek, amihez még a sütőt sem kell beizzítani, ami lássuk be, így a meleg nyári napokon abszolút pozitívum. 🙂

A torta gluténmentes, de ez egyedül a kekszes alapban nyilvánul meg, mert a krém egyébként is az. Aki nem tart gm diétát, bármilyen keksszel elkészítheti az alját nyugodtan.

A képen látható torta egy pici, 16 cm-es formában készült, hisz csak magunknak készült, de így is maradt 2 nagy szelet másnapra még.

Hozzávalók
16 cm-es formához

15 dkg keksz
(pl. gullon gm csokis keksz)
8 dkg vaj

Krém
25 dkg mascarpone krémsajt
(Tejföllel is működik!!!)
8-10 dkg porcukor
2 ek citromlé
35 dkg eper + a díszítéshez
10 g zselatin por
(Ha tejföllel dolgoztok, inkább 15 g)
1 dl habtejszín

Alap készítése:

A kekszet és a felkockázott vajat késes aprítóba tesszük és krémesre őröljük, majd a sütőpapírral kibélelt forma aljában egyenletesen eloszlatjuk és betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon. Közben elkészítjük a krémet.

Krém készítése:

Az epret alaposan megmossuk és a zöld szárát eltávolítjuk. Botmixerrel pépesítjük és a citromlével elkeverjük. A felét egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a zselatint és lassú tűzön összefőzzük. A maradék eperhez hozzáadjuk a cukrot, a krémsajtot és alaposan kikeverjük. Ha a zselatinos eper egy kissé már lehűlt, kanalanként hozzáadjuk a mascarponés eperhez és az egészet szépen összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk az epres masszába.
(Itt javaslom, hogy kóstoljátok meg a krémet, mert ha nem érzitek elég édesnek, még porcukorral segíthettek rajta.)

Összeállítás:

Nincs más dolgunk, mint a hűtőben pihenő kekszes alapra rákanalazni a krémet. Mint a fotón láthatjátok, én elrejtettem benne néhány szem málnát egészben, de ez el is hagyható, vagy akár eper darabokat is tehettek bele.

Mehet a hűtőbe a tortánk, amíg meg nem köt a zselatin. Tálalás előtt friss gyümölccsel díszítsétek fel. Mielőtt a tortaforma karimáját lecsatoljátok, egy vékony pengéjű kést futtassatok körbe, hogy elváljon a krém tőle és ne repedjen be. Vagy mielőtt a krémet a formába öntitek a perem mentén sütőpapírt futtassatok körbe, így ezt csak lekell majd húznotok róla. Én ezt most elfelejtettem. 🙂

A dermedés hosszabb időt vesz igénybe (1-2 óra), de a torta elkészítése tényleg pikk-pakk megvan.

Facebook-on és Instagramon is megtaláltok! 🙂