Egy klasszikus darab mákrajongóknak…
Talán a jó idő teszi, de mostanában megint néha készül süti, ami az utóbbi hetekre/hónapokra visszatekintve igazán nagy szó. Nyilván nem annyi, mint amikor még csak a blognak éltem, de nekem ez a tavasz kifejezetten jót tesz. Szeretem, hogy világosban érek haza, hogy csicseregnek a madarak, hogy süt a nap egyre és egyre többet, úgyhogy most megint szeretek alkotni.
Karácsony óta még mindig temérdek mákom maradt, mert végül csak 2 rúd bejglit kellett “megtömnöm” vele. Úgyhogy valami nagyon mákos dologra fájt a fogam, és noha tudom, hogy Benedek gyűlöli a mákot (he-he, azért evett már mákos sütit imádattal úgy, hogy fogalma sem volt róla, hogy mákos), de Férj is partnernek bizonyult a dologban, így ötletelgetés közben végül erre a habos mákosra esett a választásunk. Amit nagyjából ezer éve nem ettem. Hajj, pedig az elkészítése is rém egyszerű volt ám! 🙂
Én egy picit a tésztát még megkentem a hűtőben, üveg alján lapuló 1-2 ek meggylekvárral.
Hozzávalók
1-2 ek savanykás lekvár
(elhagyható)
3 ek darált keksz
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
Máktöltelék készítése:
A mákot szórjuk egy lábasba a porcukorral együtt. Öntsük hozzá a tejet, reszeljük hozzá a megtisztított citrom héját és lassú tűzön főzzük össze. Adjuk hozzá a 3 ek darált kekszet (ez az eredeti receptben nincs, de nekem elég laza lett a töltelék, így biztosra szerettem volna menni), majd vegyük le a tűzről, és egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját. Alaposan keverjük el.
Simítsuk rá a tölteléket a tepsiben várakozó, lekvárral megkent tésztára, majd az egészet toljuk be a felmelegedett sütőbe és süssük kb. 25-30 percet.
Hab készítése:
A sütés vége felé kezdjük el felverni a tojásfehérjéket úgy, hogy a kristálycukrot kanalanként adagoljuk hozzá. Akkor jó, ha olyan kemény a hab, hogy nem esik ki a tálból, ha fejre állítjuk.
A sütink akkor jó, ha a töltelék már nem remegős. Ekkor egyenletesen kenjük rá a tojáshabot, fodrozzuk, vagy simítsuk el szépen rajta és toljuk vissza a sütőbe további 10-15 percre. (Én ekkor már 170 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.)
Ha a hab szép világos színt kezd kapni, a mű elkészült.
Hagyjuk kihűlni, végül vizes késsel szeleteljük. Tömény mákos finomság, aminek elég nehéz ellenállni! 😉
FACEBBOK-on és INSTAGRAM-on is megtalálsz, keress bátran! 🙂
A blogot a Receptneked.hu támogatja.