Desszert Szülinapi torta Torta

Vaníliakrémes torta – kezdőknek is

A krémhez csupán 2 hozzávalóra van szükség. 😉 Pihe-puha tészta habos vaníliás krémmel rétegezve, mindezt pedig gyerekjáték elkészíteni.

IMG_5031_2

Családunk igazán bővelkedik meleget hoz egyedekkel, van egy “csomó” Józsefünk (após, férj és egyeske második neve), van egy Benedekünk (egyeske) és van egy Sándorunk (sógorom). Ehhez még társul Ketteske (Hanna) 1 hét múlva esedékes névnapja és az én szülinapom – ami Benedek napjára esik, de nem, nem ezért választottam ezt a nevet a fiamnak, de ha már így alakult, örülök. 🙂

Szóval jöttek a vendégek, süti meg úgyis kellett, úgyhogy tortát sütöttem. Férj oroszkrém tortát kért, “majdnem” az is lett, mint a mellékelt ábra mutatja. De csak majdnem. 😀

Van nekem egy évek óta bevált krémem, ami “hasonlít” az oroszkrém torta krémjéhez, de nyilván nem ugyanaz. Viszont annyira egyszerű és annyira, de annyira finom, hogy ez a krém rendre visszaköszön a tortáimban, mert egyszerűen szeretjük és kész. És igen, valóban csak 2 hozzávaló kell hozzá, pikk pakk kikeverhető és már kenhető is a tortába. A tészta ezúttal nem hagyományos piskóta, hanem egy kevert tészta, mégpedig kakaósan, mert most így gondoltam ki, na. 😀 Tehát máris egyre jobban távolodunk az oroszkrémtől, de sebaj. Ráadásként a tetejére őszibarack befőtt került, elsősorban Benedek miatt, mert tudom, hogy imádja. De ne szaladjunk előre, nézzük, hogy készült.

Hozzávalók
Tészta
2 x 18 dkg liszt
2 x 10 dkg cukor
2 x 2 tk vanília kivonat
2 x 1 csapott tk szódabikarbóna
2 x 1 dl olaj
2 x 1 tojás
2 x 2,5 dl tejföl
2 x 2 dkg kakaópor
Krém
9 dl habtejszín
3 csomag főzés nélküli vaníliás krémpor
(Aranka)
őszibarack befőtt
(opcionális)
A torta hagyományos piskóta tésztával is elkészíthető értelem szerűen. 😉

Tészta készítése:

A tészta hozzávalóiból 2 db tortát fogunk sütni 26 cm-es kapcsos tortaformában.
A tortaforma alját sütőpapírral béleljük ki (csatoljuk rá a keretet a papírra, oldalra nem kell, hogy kerüljön).
A tojást a cukorral jól elkeverjük. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és az olajat. Jól összekeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral elkevert lisztet és a tejfölt. Csomómentes tésztát keverünk, amit beleöntünk a formába.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 20-25 perc alatt (tűpróba) megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd egy vékony pengéjű késsel elválasztjuk a tortaforma oldalától a tésztát, levesszük a karimát és a tortát rácsra téve hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, keverjük ki a másik adag tésztát is ugyanúgy, és süssük meg, majd szintén hűtsük ki.
A kihűlt tésztákat (nem lesznek túl vastagok, de így lesz végül szép vékony 4 lapunk) vágjuk el ketté. A felső, púpos részét a tésztának egy éles késsel vágjuk le egyenesre, majd morzsoljuk össze kézzel.

Krém készítése:

A habtejszínt egy mély tálba öntjük és elkezdjük felverni. Amikor már kezd nőni a térfogata (de még nem kemény hab), hozzáadjuk a krémporokat de úgy, hogy közben ne hagyjuk abba a habverést. Addig verjük, amíg az egész össze nem áll egy sűrű krémmé, és ezzel el is készült a tortakrémünk.
1 tortalapot leteszünk egy tálcára és megkenjük krémmel. Ráhelyezzük a második lapot, erre is krém, majd harmadik lap, erre is krém, végül lezárjuk a negyedik lappal. Kissé lenyomjuk, hogy jól összeálljon a torta. A maradék krémmel körbekenjük (a tetejét és az oldalát is). Az oldalára tapasztjuk a tésztáról levágott púpos részt, amit összemorzsoltunk (ez a rész elhagyható, de így semmi se vész kárba). Ha maradt krém, kidekorálhatjuk a tetejét.
Lecsepegtetett, felszeletelt őszibarack konzervvel (vagy bármilyen gyümölccsel, akár kandírozottal) díszítjük a tetejét. Kissé behűtjük, majd tálaljuk.
Facebbok-on is megtalálsz, KATTINTS IDE, várlak!
Több tízezer kipróbált recept ITT, a Receptneked oldalán!