Szilveszterre kötelező! A jóból még jobbat tipikus esete lett ez a stangli. Mert tudom, és hiszem, hogy mindig kell egy kicsit változtatni a megszokott ízeken. Még akkor is, ha Férj ezért nem mindig szokott lelkesedni…
Van nekem egy bevált alapreceptem, amit évek óta használok amikor sietek, de mégis kell sütni valamit, és mindig osztatlan sikert arat. Ez egy szimpla sajtos rúd. Amiből lehet készíteni zöldfűszeres vendégváró falatokat akár a tejfölt lecserélve tejszínre, vagy túróval és lenmaggal tuningolva szilveszteri pogácsákat. Bárhogy is döntesz, az eredmény mindig jó.
Aztán van nekem egy “főnököm”, Isti. 🙂 Aki itt nagyon dicsekedett a minap, hogy ő bizony kolbászos pogácsákat fog enni, mégpedig ilyet. De nem küldött ám. Csak dicsekedett. Mérgemben másnap előszedtem egy darab kolbászt a hűtőből – mert a kolbász nálunk alapfelszereltség – és csináltam saját kolbászos falatkákat. És én se küldök neki. 🙂 Egy részét felszolgáltam a vendégeknek, a másik részét elcsomagoltam nekik, a kisebb részét pedig megettem. 🙂 És akkor jöhet a recept…
Hozzávalók
40 dkg liszt
25 dkg margarin
1,5 tk só
10-15 dkg puha kolbász
kis doboz tejföl
Tetejére
1 tojás
reszelt sajt
A lisztet a sóval elkeverjük, és a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a ledarált, vagy nagyon apróra vágott (esetleg ha tényleg puha a kolbász, villával is össze tudjuk zúzni) kolbászt. Alaposan összedolgozzuk, és annyi tejfölt adunk hozzá, amennyivel jól gyúrható, de nem ragacsos gombócot kapunk. /A kolbász állagától is függ, hogy mennyi tejfölt vesz fel végül a tészta, ezért ne egyszerre öntsük hozzá, hanem fokozatosan gyúrjuk bele./ Ha kész, fél órára tegyük pihenni a hűtőbe, majd a sütőt 200 fokra melegítsük elő, a tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen, kenjük le felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, és derelyevágóval (vagy késsel) vágjunk kisujjnyi vastag csíkokat. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd a meleg sütőbe tolva kb. 15-18 perc alatt szép ropogósra sütjük.
Még több Szilveszteri receptet itt találsz:
A blog Facebook oldalára itt bukkanhatsz:
A Receptneked oldalán pedig temérdek recept közt böngészhetsz, nézz körül bátran!