Réteges kelt tészta, megpakolva minden földi jóval. Kissé magyaros verzióban kolbásszal, hagymával, szalonnával jól megtölthetjük, a siker garantált!
Ebédre egy tartalmas leves mellé kísérőnek, vacsorára vagy reggelire egy bögre tejjel, tehát minden étkezésnél kiválóan megállja a helyét. Rendkívül puha, és rendkívül finom is! 😉
Korábban már volt szerencsém ehhez az ételhez, mégpedig TücsökBogárnál ismertem meg, és el is készítettem. Most egy teljes kiőrlésű verzió készült, a tölteléket dupláztam, akarom mondani, a töltelék maradt, a tészta feleződött. Rendkívül gyorsan fogy…. 🙂
Hogy Kombe, vagy Kömbe, erről lehetne hosszasan beszélni, de nem teszem. A magyar gasztroblogok körében kombeként terjedt el, azonban a wikipédia azt mondja, kömbe. Igaz ennél sokkal több információt nem tudtam szerezni erről az isteni finom ételről. Mindenképp ajánlom kipróbálásra, noha nem 5 perc alatt összedobható eledel, igazából túl sok meló sincs vele, csupán a kelesztést kell kivárnunk, azalatt pedig ezer más dolgot el lehet intézni.
(24 cm-es tortaformához)
10 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1/2 tk cukor
1/2 tk só
1,5 dkg élesztő
1,5-2 dl langyos tej
1/2 dl langyos víz
15 dkg füstölt kolbász
25 dkg mascarpone
2-3 ek tejföl
(só, bors)
10 dkg vaj
2 ek olaj
1 tojás
magok
A liszteket kelesztőtálba szórjuk, közepébe lyukat alakítunk ki. Ebbe tesszük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ráöntünk egy kevés langyos tejet, a tálat lefedjük és 15 perc alatt hagyjuk felfutni az élesztőt. Ez idő alatt a kolbászt beletesszük az aprító gépbe a mascarponével és a tejföllel együtt, és krémesre daráljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. De tehetünk bele lila hagymát is bőségesen, vagy szalonnát, amit csak el tudunk képzelni.