Biztos sokan emlékeztek, hogy édesanyátok, vagy nagymamátok almás pitéje mennyire isteni volt. Remélhetőleg bennetek is hasonló emlékeket fog felidézni ez a süti, mint bennem. Mese almás néven is ismert, rendkívül omlós és finom tésztájú, fahéjas reszelt almával töltött pite. Amibe ezúttal csempésztem egy kis tököt is. 🙂 Ennek elsődleges oka a szokásos heti játékunk volt, ugyanis erre a hétre a tök, alma, tejföl trió jutott. Mivel készültem mással is, így ezt a sütit előlegként megkapjátok tőlem már ma. 😉
5 évesem kedvenc sütije. Bár nagyjából mindent imád, ami almás, de ezt valami irdatlan módon képes pusztítani. Tegnap du. készült egy tepsivel, és már alig van belőle, mert reggelire is ezt kért. Nem fojtogatós a tésztája, hanem olyan morzsálódós, és tényleg isteni! A receptet közel 3 éve kaptam Marcsikától egy babás fórumon, és azóta se változtattam rajta semmit. Illetve most igen. Ugyanis elrejtettem az almák közé egy kevés reszelt tököt is. Szuper, mert a töknek önmagában ugyebár semmi íze, így a legkisebb esély sincs rá, hogy feltűnjön a családnak. 🙂
Hozávalók
Tészta
50 dkg liszt
15 dkg zsir vagy margarin
20 dkg cukor
2 tojás
1 cs. sütöpor
1 kis tejföl/kefír
Töltelék
6-7 szép nagy alma
pici tök fele
(reszelve 20 dkg volt az enyém)
fél citrom leve
~ 5 ek cukor
~ 1,5 tk fahéj
zsemlemorzsa
Az almát megpucoljuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tökkel is ezt tesszük. Pici, zsenge tököt válasszunk, de használhatunk cukkinit is. A magokat szedjük ki, a többit pedig reszeljük le. A mennyiség mindegy, ránk van bízva, de el is hagyhatjuk. A reszelt almát és tököt megcsurgatjuk a citromlével, megszórjuk ízlés szerint cukorral (nekem 5 ek ment rá, de függ az alma édességétől), és fahéjjal. Alaposan összekeverjük, és félretesszük.
A tésztához a lisztet a cukorral és a sütőporral elkeverjük, majd a vajat alaposan hozzámorzsoljuk. Amíg egy szép morzsakupacot nem kapunk. Ezután mehet bele a tojás és a tejföl. Összegyúrjuk a tésztát, és 2 egyenlő részre osztjuk. Mindkettőt lisztezett munkalapon ugyanakkorára kinyújtjuk, mint a tepsink (32 x 24 cm). A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az egyik tésztát óvatosan belefektetjük, eligazítjuk, és megszórjuk kb. 1 ek zsemlemorzsával. Ez idő alatt a töltelékünk jó sok levet kieresztett. Az almát és tököt a 2 kezünk közé fogva kiemeljük, picit még nyomunk rajta, hogy ne csöpögjön, majd rátesszük a tésztára. Az összes tölteléket használjuk fel. Szépen elegyengetjük a tésztánk tetején, végül befedjük a másik tésztával. Picit megszurkáljuk késsel, vagy villával. 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk. A siker garantált lesz! 😉
Ha tetszett, megoszthatod! 😉
Facebook-on megtalálsz
ITT…
Ez a blogbejegyzés megjelent az Nlcafé Gasztro rovatában cikk formában. Érkezett rá néhány hozzászólás, ami mind azt bizonyítja, hogy a recept a “Mi süteményes könyvünk” (Váncza) 169. oldalán található eredetiben. Szeretném leszögezni, hogy a receptet egy kedves ismerősömtől kaptam cirka 3 évvel ezelőtt, azóta használom. Nem szoktam minden receptet egyesével lefuttatni a keresőben, azonban a rendszeres blogkövetők tudják, hogy minden esetben forrás megjelölésével dolgozom még akkor is, ha a recept eltér az eredetitől. (Ez ellenőrizhető is nyilván.) Hivatkoztam már blogra, barátra, sőt szakácskönyvre is. Ezúton kérek elnézést minden érintettől, a hibát korrigáltam!
Az, hogy tököt tettem egy régi receptbe, az az én dolgom, lehet utálni érte a receptet, és lehet kipróbálni is. Nagyon sok süteménybe használok zöldséget, mint pl. cékla, répa, cukkini, vagy tök. Ezek azok a zöldségek, amiket ritkán esznek meg a gyerekek, így ha épp ebben a formában, de megkapják. 🙂 HahoPihe