Mártogatásra fel! 🙂
Lehet, hogy egyeseknek szentségtörés a guacamole-ban a spenót, de szerintem a gasztronómiában pont az a jó, hogy gyakorlatilag mindent átalakíthatunk úgy, ahogy szeretnénk, és minden egyes átalakítással egy újabb ízvilágba kalandozhatunk. És ha így is azt gondoljátok, hogy szentségtörés, akkor legyen szimplán spenótos avokádókrém a neve! 😉
Szuper mártogatós a napokban bemutatott grissinihez például! Én is ehhez készítettem, és ígértem is, hogy hamarosan közzé teszem, csak közben “beesett” a Márton nap, így arra koncentrálódtam. 🙂
Hogy őszinte legyek, ezidáig még nem volt szerencsém az avokádóhoz. De eljött ez a pillanat is, és részemről elmondható, hogy jó barátok lettünk. Fogyaszthatjátok tortilla-hoz, de pirítósra is kenhetitek.
Hozzávalók
1 db avokádó, citromlé, 1/2 gerezd fokhagyma, 1 púpos teáskanál tejföl, só, bors, apróra vágott bébispenót
(esetleg kevés mustár, de elhagyható)
Az avokádó akkor jó, ha nem túl kemény. Ha mégis kemény, állítólag be kell tenni egy papírzacskóba egy banánnal együtt, és másnapra jó lesz. Az avokádót egy éles késsel félbevágjuk. Egy nagy, kemény mag van a közepén, így csak futtassuk körbe hosszában a késünket, majd fogjuk meg a 2 “féltekét”, és tekerjük el ellentétes irányban. Könnyen szét fog válni. Vegyük ki a magot, és egy kanállal szedjük ki az avokádó belsejét. Itt látszik, hogy mennyire puha, mert könnyen elválik a héjától. Ezután könnyen össze tudjuk törni villával. Ha mégse menne, a botmixer hasznos társ lehet. Kevés citromlevet csepegtessünk rá, ez azért szükséges, hogy ne barnuljon meg. Adjuk hozzá az apróra vágott spenótot (elhagyható), sózzuk, borsozzuk, jöhet a fokhagyma és a tejföl. Jól keverjük ki, és már ehetjük is! (Jó tanács, ha nem csak magunknak készítjük, duplázzuk az adagot!)
(Az eredeti guacamole csak avokádó, citrom, só és bors)
Elárulom, egy apró gond volt vele azért. Kicsit alacsonyra helyeztem a tálkát, és nagyjából 3-4 mártogatás után megjelent a 2 évesem egy konyhafiókból előkotort kanállal, és 3 perc se kellett neki, hogy belapátolja az egészet 🙂 Úgy magában. Még jó, hogy 2 avokádót vettem, egyik este, ha elaludt, a másikat megcsinálom újra. Ezúttal magamnak 🙂