Nem szoktunk tartani Valentin napot. Már 10 évvel ezelőtt leszögeztük. Aztán évekig tartottuk magunkat hozzá. 3 éve viszont kaptunk Benővel egy vacsimeghívást, úgyhogy néha úgy látszik szabad kivételt tenni 🙂 A meglepetések elkerülése végett készült ez a desszert, hogy legyen is ajándék, de mégse egy plüss szívecske (nem mintha rám vallana…), hanem olyan, amit szívesen elfogyasztunk közösen. Benedek tartotta is a titkomat, édes volt 🙂 Áldom az eszem, hogy 2 napot szántam a sütire (na nem a bonyolultsága miatt), mert épp akkor robbant le Benedek, és így kicsit döcögősen készült el.
A recept ismét TücsökBogártól. Némi módosítással.
A torta alapja esetemben piskóta volt, és a krémehez fele-fele arányban használtam Mascarponét és habtejszínt. A tetején a marcipán saját “gyúrás” és készítés, bár semmi extra forma nem készült 🙂
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
Piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
1 tk sütőpor
A gesztenye moussehoz::
50 dkg kész gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
2,5 dl habbá vert tejszín
(készülhet csak 50 dkg mascarponével tejszín nélkül is)
12 dkg porcukor
(1/2 dl rum) – csak ha natúr
gesztenyemasszát használunk!!!
A gesztenyegolyókhoz:
25 dkg gesztenyemassza
1-2 evőkanál rum – csak natúr gesztenyénél
5 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
A csokoládés bevonathoz:
5 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj
Elkészítés 18 cm-es tortaformában. Nagyobba is lehet, akkor a bevonatot érdemes növelni, hogy szépen elterüljön.
Ha az eredeti recept szerint dolgozunk, a csatolt linknél megtalálható a kekszes alap leírása, egyszerű, nem kell sütni, érdemes kipróbálni. Nekem épp nem volt itthon kekszem hozzá.
Tehát elkészítjük a piskótát. 2 tojás sárgáját 2 ek cukorral kihabosítunk, hozzáadjuk a sütőport és a 2 ek lisztet, majd a felvert tojásfehérjét. Formába öntjük, készre sütjük.
Közben a gesztenyemasszát kikeverjük a mascarponéval és a tejszínnel. (csinálhatjuk csak mascarponéval!!!) Hűtőbe tesszük.
A gesztenye golyókhoz a masszából golyókat formálunk, és a vajjal felolvasztott csokoládéba forgatjuk, majd a megsült és kihűlt piskótára pakolgatjuk.
Kicsit hagyjuk dermedni a csokit a golyókon (hűtő gyorsít rajta…), majd szépen rásimítjuk a mascarponés-tejszínes gesztenyemasszát.
Végül a tetejére szánt étcsokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, és szépen rácsurgatjuk. Tetejét kedvünk szerint díszíthetjük.
Kipróbáltam, hogy mennyire használható a
szaloncukorként már bevált marcipánmassza.
Még a tökéletes állagot nem sikerült megtalálnom, próbáltam szárazabbra-vizesebbre, de morzsolódott a massza. Így elég nehéz volt vele dolgozni. Kiszúrni belőle formákat tökéletes, a szaloncukornál megtalálhatók az arányok, pár csepp piros ételfestékkel a színe is igazán szép lesz. Formázni macerásabb, ott már morzsálódott, de azért valahogy csak összejött 🙂
A rózsát egy már régebben nézett videó alapján készítettem. A szívecskére a betűk olvasztott étcsokoládéból készültek.
Érdemes kipróbálni egy 7végi ebéd után desszertnek, de szépen feldíszítve bármilyen ünnepre megfelel, és nagyon gyorsan elkészíthető. Jó munkát hozzá!
Hú, Pihe, ez nagyon klassz lett! Ügyes vagy!!! 🙂
Köszi Timi, az íze még jobb volt, mint a külleme 🙂
De jó lett ez a tortád!És nagyon finom is lehetett!
Köszönöm! 😉 Valóban isteni finom (volt) az íze! 😉