Nem is igazán értem, miért nincs fent még a blogon palacsinta…. pedig ez olyan desszert, amit tényleg mindenki ismer. És a nagy többség szereti is. Aki meg nem a nagy többség, az például Férj… Na Ő valamiért nem rajong érte, ha mégis “rákényszerül”, akkor kizárólag Nutellával hajlandó megenni. Na majd most kíváncsi vagyok, hogy mit szól ehhez a töltelékhez. A tésztába ezennel zabpehely is került.
A zabpehely amellett, hogy kitűnő szénhidrát forrás, mert lassan szívódik fel, rost és fehérjetartalma is magas, és ásványi anyagokban,vitaminokban gazdag. B-vitamin tartalma mellett cinket, magnéziumot,kalciumot, vasat, foszfort és rezet tartalmaz. És még számtalan jótékony hatását lehetne felsorolni, de ezt most nem teszem, a neten sok cikket találhattok róla. Már jó ideje annak, hogy a zabpehely bekerült az állandó kamrában lévő dolgok közé. Készült már belőle nálam keksz, és zabkása is.
Nem voltam nagyon bátor, így a lisztnek csak egy részét cseréltem le zabpehelyre, az ízén ez nem igazán változtatott a palacsintának, de jó érzés tudni, hogy egy kicsit egészségesebbé tettem azt 🙂
Életem első teljesen saját palacsintáját Domokos Lászlóné féle szakácskönyvemből készítettem. Mivel azóta már csak “saccperkábé” dobálom bele a dolgokat, ez viszont egy gastro blog, ahol illik megadni a hozzávalókat, így ezt írom le nektek 😉 A liszt egy részét belátásotok szerint cseréljétek le apró szemű zabpehelyre.
Hozzávalók
(kb. 12 db-hoz)
8 dkg liszt
7 dkg zabpehely
7 dkg zabpehely
1 tojás
3,5 dl tej/víz
1 kiskanál cukor
késhegynyi só
1 ek olaj
sütéshez olaj
A tojást a cukorral, a sóval, és az olajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet és a folyadékot. Én nagyjából a fele tej, fele víz módszert alkalmazom. A lisztnek pedig hozzávetőlegesen az 1/3-át cseréltem le zabpehelyre, vagy kicsit többet, mint mondtam, szemre dolgoztam 🙂
Az egész tésztát csomómentesre keverjük, a végén átmehetünk rajta botmixerrel, és félretesszük kb. fél órát pihenni. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kevés olajat cseppentünk rá, merőkanál segítségével a tésztát szépen rácsurgatjuk, rázzuk, hogy szétterüljön. Ha megsült, megfordítjuk, a másik oldalát is megsütjük, és tányérra halmozzuk. Kedvünk szerint tölthetjük. Nekem a fahéjas a kedvencem, de bármilyet képes vagyok elpusztítani. Ráadásul szeretem a strandos lehelet vékonyat, de a vastagot se vetem meg 🙂
Töltelékként bátran ajánlom a FORRÓ ALMÁS PITE töltelékét, nagyon finom vele, mindkét gyerek elpusztította a maga adagját. 😉 Javaslatom pusztán annyi, hogy reszeljük az almát, így jobban összeáll a töltelék, és nem szakad ki a palacsintánk. Egy kiadós leves után tökéletes levezetés….
Töltelék hozzávalói
30 dkg megpucolt alma
1 ek citromlé
3-4 ek cukor
1 dl víz
fahéj
1 ek főzős vaníliás pudingpor
Megpucolunk 2 közepes méretű almát, és apróra felkockázzuk, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk a cukorral, ízlés szerint fahéjjal, rálocsoljuk a citromlevet, és 1 dl vizet adunk hozzá. Feltesszük főni. Nem kell sokáig, ha felforrt még pár percig kevergetjük, majd 1 ek vaníliás pudingport egy nagyon kevés vízzel csomómentesre keverünk és hozzáadjuk az almához. Jól összekeverjük, még 1-2 percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd töltsük bele a kisült palacsintákba.
Jó étvágyat! 😉
Jó ötlet, megfogadom, és legközelebb én is zabpelyhes palacsintát sütök!
Próbáld ki Marisz! És az almás tölteléket is ajánlom, nagyon-nagyon finom! 😉
nálunk Apa süti a palacsintát, tisztán zabpehelyből
/sparban 200 ft fél kg zabpehely amit kávédarálón ledarál, tökéletesen helyettesiti a lisztet, én teljesen lecseréltem/ nagyon finom, nem kell hozzá sem só, sem cukor
Kedves Veronika! 😉 Köszönöm, időközben már én is rájöttem, ez egy régebbi receptem a blogon, de pont pár hete készítettem én is gluténmentesen, szintén őrölt zabpehelyből, igaz még kókuszt is csempésztem a tésztába, meg almát. Ha már lúd, legyen kövér alapon… 😀 Szép estét, és köszi az infót! 😉