Desszert Golyók Menü

Fahéjas fánkgolyók

Falatnyi, arany színű fánkgolyók, fahéjas porcukorral meghintve – nem csak farsangkor…

DSCF5625_3

Múltkor vanília pudinggal töltött fánkokat készítettem. Úgy, mint a nutellás fánkokat. Amikor már fogyott a tészta, és egyre kevesebb karikát tudtam kiszaggatni, akkor fogtam a legapróbb pogácsa szaggatómat, és azzal kiszaggattam a minifánkokat. Picit a tenyeremben meggörgettem őket, hogy gömbölyűek legyenek. Így egyforma golyókat kaptam. A leírt mennyiségből ha csak apró folyókat gyártunk, jó sok lesz, ha gondoljuk, felezzük az adagot, de az egész is el fog fogyni.

Hozzávalók

(egy nagy adag fánkhoz való tésztamennyiség)

70 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojás sárgája
7 dkg olvasztott vaj
0,5 dl rum
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
fahéjas porcukor a szóráshoz

A lisztet beletesszük a dagasztótálba, fészket készítünk, beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos tejjel, letakarjuk és hagyjuk felfutni kb. 15 perc alatt. Ha kész, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan kidolgozzuk. 40 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk és apró fánkokat szaggatunk. A tészta maradékokat újra gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk… A fánkokat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és még hagyjuk pihenni úgy 20 percig. Olajat forrósítunk, beledobáljuk a golyókat, és arany színűre sütjük minden oldalukat. Papírtörlőre szedjük, hagyjuk lecsepegni, majd még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral. (Meg is hempergetjük benne.) Vigyázat, gyorsan fogy! Nehéz észrevenni az ilyen apró falatoknál, hogy mennyit ettünk már meg. 🙂 Fogyókúrázóknak erősen nem ajánlott! 😉

Vélemény, hozzászólás?