Azon túl, hogy finom, még annyira egyszerű is, hogy a gyerekek már önállóan is meg tudják csinálni. Benedek kedvenc sütije. Az idén már vagy ötször meg kellett süssük. 🙂
Van nekem egy kedvenc sütis könyvem, a “Nagy süteménykönyv” a Szalay Könyvkiadótól. Gluténmentes életünk előtt nagyon sokat forgattam a kezemben és sokmindent kipróbáltunk belőle. Pár hónapja Hanna noszogat, hogy használjuk és ezeket a recepteket próbáljuk meg gluténmentesíteni. Párat már meg is sütöttünk. Most a Rákóczi-túrós receptjét hoztam el nektek. 🙂
Hozzávalók
15 dkg Miklo’s Universal liszt
10 dkg rizsliszt
1 cs sütőpor
12 dkg vaj/margarin
12 dkg cukor
1 tojássárgája
kb. 0,5-1 dl tejföl
reszelt citromhéj
Töltelék
50 dkg túró
3 tojássárgája
15 dkg cukor
6 dkg rizsdara
+ 1 ek rizsdara
Tetejére
baracklekvár
8 dkg porcukor
4 tojásfehérje
A lisztet elkeverjük a sütúporral, majd a puha vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és kevés tejföllel összegyúrjuk. Én apránként adom hozzá mindig a tejfölt, így mindig biztosan látom, hogy mikor jó az állaga a tésztának. Az a lényeg, hogy ne ragadjon a kezünkhöz (én mindig gumikesztyűben dolgozok a gluténmentes dolgokkal). Minimum 1 órára hűtőbe tesszük (de maradhat egész éjszakára is), vagy fél órára a fagyasztóba.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát egy kb. 30×40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük. Villával kissé megszurkáljuk és néhány perc alatt világosra sütjük. (Kb. 10-12 perc)
Közben a túrót kikeverjük a tojássárgájával, a cukorral és a 6 dkg rizsdarával. (Ha igazán szép sütit szeretnénk, a túrót jól törjük át, hogy krémes legyen és ne maradjanak rögök benne. Mint a képen láthatjátok, az enyém darabos, de őszintén, minket nem zavar és időm se volt áttörni.)
Az elősütött tésztára én még egy kevés rizsdarát rá szoktam szórni (hogy tuti ne ázzon el a tészta), majd egyenletesen eloszlatom rajta a túrós tölteléket. Visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, míg a túró szépen össze nem sül a tojással (kb. 20-25 perc) – hústűvel, villával tudjuk ellenőrizni. Ezután baracklekvárral megkenjük a túrót, végül pedig egyenletesen rátesszük a porcukorral kemény habbá vert fehérjét. Néhány pillanatra visszatoljuk a sütőbe, de itt már figyeljetek, mert a hab gyorsan megég, tehát 2-3 perc bőven elegendő, ne menjetek messzire a sütőtől! 🙂
A sütit akkor tudjátok szépen szeletelni, ha teljesen kihűlt! Aki nem szeretné gluténmentesen sütni, az arányok megtartásával mehet sima liszttel (25 dkg) nyugodtan.
Facebook-on és Instán is megtaláltok!
Az oldal működését a Receptneked.hu támogatja.