Desszert

Csokoládés császármorzsa

Egy régi klasszikus felturbózva….

IMG_5166_2

Mint tudjátok szeretem az egyszerű ételeket és desszerteket. Mind készíteni, mind megenni. Ráadásul mióta dolgozom még jobban átérzem azoknak a sorsát, akik munka mellett próbálnak meg sütni-főzni a családnak. Néha úgy érzem örök harcot vívok az idővel. 🙂

A császármorzsa egy igen egyszerű étel, szerintem a legtöbb gyerek még szereti is. Ez nálunk sincs másképp, és ez a csokis változat egyenesen király volt, annyira jól áll neki a csoki, hogy kár lenne nem kipróbálnotok! 😉 És súgok, hogy tehetitek még klasszabbá a már amúgy is klassz desszertet: eperlekvárral, vagy eperöntettel! 😉

Hozzávalók

2,5 dl-es bögre

1 bögre búzadara
1 bögre liszt
3/4 bögre cukor
csipet só
3 tojás
1 bögre tej
1 tk vanília kivonat
8 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj a sütéshez

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a vanília aromát, majd a búzadarát, végül pedig felváltva a lisztet és a tejet. Jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
A konyhapulton hagyjuk legalább fél órát pihenni.

Egy nagyobb teflon serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a pihentetett masszát. Időnként kevergetve elkezdjük megsütni. Először elkezd nagyobb darabokra szétválni, majd egyre kisebbre szét tudjuk tördelni. Ekkor már forgassuk sűrűbben, hogy ne égjen le. Kissé pirítsuk le. Ha kész, hagyjuk néhány percet hűlni. Ha már nem forró, keverjük hozzá az apróra kockázott étcsokoládét, ami a langyos császármorzsától kissé megolvad.

Tipp: Porcukorral meghinthetjük, de ha van otthon egy kis eperöntet a kamrapolcon (amit a fagyikhoz is szoktak használni), azzal egyenesen isteni. 🙂

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Mindig az utolsó falat a legfinomabb… Van, akinek 2 nappal ezelőtt volt az utolsó
#szerencsesvagyok, csatlakozz Te is az Élelmiszerbank kampányához

„Mit egyek reggelire, ebédre, vacsorára és úgy nassolnék is valamit.”- A legtöbb ember bele sem gondol
abba, hogy milyen szerencsés, hogy csupán azon kell törnie a fejét, hogy kitalálja, milyen ételt
fogyasszon az adott napszakban. Magyarországon sajnos több mint 200.000 ember1 számára az jelenti
a problémát, hogy nem tud mit az asztalra tenni. Az Élelmiszerbank most
#szerencsesvagyok kampányával az élelmiszerpazarlás és az éhezés elleni küzdelemre hívja fel a
figyelmet.

Magyarországon 1,8 millió tonna2 élelmiszerfelesleg képződik és megy a kukába, ezen élelmiszerek nagy
része sok esetben még fogyasztható lenne. A Magyar Élelmiszerbank 2015-ben 2600 tonna élelmiszert
mentett meg és osztott szét több ezer rászoruló között országszerte.
#szerencsesvagyok

Az akció ötletét, valamint a kampány vizuális és kreatív koncepcióját az Élelmiszerbank, Hitka Viktória
képzőművésszel közösen dolgozta ki a Well Reklámügynökséggel, az „Üres tányérok” image kampány
folytatásaként.

Az Élelmiszerbank legújabb #szerencsesvagyok kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés és
az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemre, arra, hogy tehetünk ellene közösen.

A kampányhoz egyszerűen lehet csatlakozni:
– a közösségi médiumok felületein egy ételfotó, megosztásával, amelyen a #szerencsesvagyok és
#elelmiszerbank hashtagek tűnnek fel,

– Hitka Viktória egyedi tányér kollekciójával is támogatja a kampányt. A tányérok május 17-től elérhetőek
a FLATLAB-ben. Így bárki segítheti az Élelmiszerbank munkáját akár a tányérok „megvásárlásán” keresztül
is,

– vagy akár 1%-os adójának felajánlásával.