Villámgyors, rendkívül puha süti, ami tökéletesen megállja a helyét az ünnepi asztalon is. Az elkészítése pedig gyerekjáték – de tényleg! 😉
Szombaton karácsonyi buliba mentünk. Mostanában kissé lankadt a sütési kedvem, kevesebbet is posztoltam, de biztos csak az évvégi fáradtság az oka. 🙂 Viszont ahol tudják, hogy gasztro blogod van, ott elvárás a házi süti. 🙂 Úgyhogy készültek sajtos tallérok, és egy rendkívül egyszerű süti, amit úgy nem is nagyon hangoztattam, mert hát mégis tényleg annyira egyszerű, hogy na…. aztán 10 perc múlva megállapítást nyert a tény, miszerint: “hú az a mákos-lekváros cucc nagyon ütős”. 🙂 És mire észbe kaptam, már nem is volt belőle. Így a héten megsütöttem újra a családnak, ebből már jutott nekem is, és igen-igen, tényleg jó a “cucc”. 🙂 Mondjuk ezt azért sejtettem, mert volt az az ominózus ALMÁS-MÁKOS KÉTPERCES süti a blogon, amit rengetegen imádtok (és néhányan a percek miatt piszkálnak folyton), és hát igen, az is szuper volt. Mivel ez is annak mintájára készült, nagyon nem volt kérdéses, hogy jó lesz. Alma nincs benne. Kicsit kevesebb a mák, ellenben ott a lekvár és a csoki. Brutál jó. 🙂 Kevered 2 percet, betolod a sütőbe, az megsüti. Felvágod, megkened, leborítod egy kis csokival. Áldoztál rá mondjuk 10 percet az életedből, és a vendégek oda lesznek meg vissza kétszer. :)))
Hozzávalók
1 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
5 dkg darált mák
1 dl olaj
2,5 dl tejföl
Továbbá
4 ek (házi) lekvár
10 dkg étcsoki
3 tk olaj
5 dkg fehér csoki
1,5 tk olaj
A tojást a cukorral alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejfölt, majd a darált mákot és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Az egészet csomómentesre keverjük, és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük. (Tortaformában is megsüthető!)
180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Kicsit szét fog nyílni, de ez ne legyen gond. 😉
Hagyjuk kihűlni, majd 3 egyforma vastagságú lapra vágjuk.
Az alsó lapot megkenjük 2 ek lekvárral. Szilvalekvár szuperül passzol a mákhoz, de nekem nem volt, így házi őszibarack lekvár került bele, de jó hozzá a s sárgabarack-, vagy az eperlekvár is.
Rátesszük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral, végül a harmadik lappal lefedjük.
Az étcsokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, kicsit félretesszük. Közben a fehér csokit is megolvasztjuk az olajjal.
Az étcsokival bevonjuk a süti tetejét. Nem baj, ha itt-ott lecsurog, ennek a sütinek már-már a rusztikusság a szexepilje. 🙂 Ha kész, fogjuk a fehér csokinkat, egy mokkáskanalat, és csíkosan rácsurgatjuk az étcsokira. Hagyjuk, hogy a lekvár átjárja a sütit, és a csoki megkössön a tetején, majd szeletelhetjük. Jó étvágyat! 😉
GYERE FACEBOOK-RA IS, VÁRLAK! 😉
Nem tudod még, mi legyen az ünnepi menü? Gyűjtsd ihletet a RECEPTNEKED.HU oldalán! 😉