Az almás pitéknek 2 titka van. Az egyik a jó sok fahéj, a másik az omlós tészta… Lehet vitatkozni azon, hogy milyen töltelék-tészta arány a legjobb (nyilván a több töltelékre voksolunk zömében), de esküszöm nektek, hogy ezzel a recepttel akkor is ki lesztek békülve, ha kicsit kevesebb az almátok (no azért legyen benne alma ám). A 3. napon (ha marad) se lesz száraz, fojtogatós. Nálunk az egyik kedvenc, és ha csak 1 kiló almám van, akkor azzal is képes vagyok nekiállni, mert tudom, hogy mind elfogy.
Tészta
15 dkg margarin
(vagy picit kevesebb zsír)
20 dkg cukor
2 tojás
1 cs. sütőpor
1 kis doboz tejföl
(reszelve ennyi)
1 kk gyömbér
Az almákkal kezdünk, megpucoljuk őket, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Így reszelve jó, ha legalább 1,5 kilónyi a töltelékünk, de ha ennél több van, az csak még jobbá teszi 🙂 Megszórjuk cukorral, fahéjjal és gyömbérrel. A gyömbérből elég 1 kk, a fahéj és cukor mehet ízlés szerint, függ attól, hogy savanyú vagy édes almával dolgozunk-e. Kóstoljuk meg, ha összekevertük, és kedvünkre édesítsük, ha kell. Tegyük félre.
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőpor, és ezzel is morzsoljuk még. Mehet bele a tojás és a tejföl, amivel összeállítjuk a tésztát. A tésztát vegyük 2 részre, az egyiket nyújtsuk ki akkora téglalappá, amivel egy kb. 30×40 cm-es tepsi alját ki tudjuk bélelni. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, igazgassuk el a sarkait is. Villával picit szurkáljuk meg, majd szórjuk be kevés (1-2 ek) zsemlemorzsával. Az almát fogjuk 2 marokra, és a levét picit nyomjuk ki, majd tegyük az almát a tésztára. Folytassuk addig, amíg az összes almát rá nem halmoztuk, majd egy kanál segítségével egyenletesen terítsük el a tésztán az almát, és nyomkodjuk le. (Az alma levét a gyerekek örömmel fogják benyakalni.)
A maradék tésztát nyújtsuk ki, és derelyevágóval vágjunk kb. ujjnyi csíkokat, és ferdén sorakoztassuk rá az almás töltelékre mindkét irányból. Lekenhetjük tojással (de nem fontos).
Ez az a süti, aminek az evését 6 évesem csak a szülői szigor hatására képes abbahagyni, különben megenné az egész tepsivel. És ez nem vicc….
A mese almás receptje a “Mi süteményes könyvünk” (Váncza) 169. oldalán található eredetiben.