DIY - Csináld magad! Érdekességek Karácsony Menü

Vaníliás cukor kevesebb, mint 10 forintból!

Te mit teszel a sütikbe? Vaníliás cukrot vagy vanillin cukrot? Tudod, mi a különbség?

vanilia

Emlékszem, gyerekkoromban vaníliás cukor függő voltam. Anyukám megengedte, hogy olykor-olykor kibontsak egy kis tasakkal, beleszórtam a markomba, és megettem… a fehér cukor ellenzői most megborzongtak, tudom, de nyilván a legtöbb receptemmel hasonló érzést váltok akkor ki. 🙂 Aki viszont most mosolyog, az ugyanígy ette gyerekkorában, mint én. 🙂

Kevés jobb dolgot tudok elképzelni a vaníliánál. Jó, talán a fahéj megfelelő vetélytársa, de tényleg ez a kettő az, amivel a világ legegyszerűbb sütijeit, kekszeit is fantasztikusan meg lehet bolondítani. Jó érezni a lakást belengő illatot, amikor sütünk, és jó érezni a finom, szinte “illatos” ízű falatokat a szánkban. Mert ezt teszi a vanília.

De jöjjenek a száraz tények. A boltok polcai roskadásig vannak az úgynevezett vanillin cukorral. És lássuk be, millióan használják. Én is használtam pár évvel ezelőttig, bár megjegyzem, totál tudatlanul, mert csak a kis sárga zacsit kerestem, és nem igazán tudtam, hogy a vanillin cukor nem az, ami. Őszinte leszek, nekem nem dobta meg a sütiket, nem éreztem különbséget, ha beletettem egy zacsival, vagy épp kihagytam. Ennek nyilván az is az egyik oka, hogy vaníliát messziről sem látott. Épp itt van előttem egy utolsó zacskóval, amit már évek óta őrzök, és talán a szavatossága is lejárt már… nézem. Összetevők: cukor, vanillin aroma. Ára? Beírtam a keresőbe, a neves márkából ha “akciósat” veszel, akkor 6×10 gramm 229,-Ft. Nyilván vannak olcsóbb és drágább lelőhelyek is. Tehát 10 gramm vaníliát nem látott vanillin cukor ára 38,-Ft.

Mi az a vanillin? A vanillin, vagy metil-vanillin, (4-hidroxi-3-metoxibenzaldehid) (C8H8O3), egy aromás aldehid. Aldehid, éter és fenol funkciós csoportokat tartalmaz. A vanília fő illatanyaga. Színtelen vagy sárgás színű, vaníliaszagú kristályos vegyület. Kristályai tű alakúak. Vízben rosszul oldódik.

A vanillin a természetben a növényvilágban igen elterjedt. A növények azonban csak kis mennyiségben tartalmazzák. A vanília (Vanilia planifolia) hüvelytermésében is csak 2-3%-nyi mennyiségben található!

A vanillin nagyon fontos alapanyag az illatszeriparban. Azonban előszeretettel használják az élelmiszeriparban is.

Összességében röviden és tömören: a vanillin egy mesterségesen előállított, vanília szagú valami. De nem vanília!

Persze lehet kapni vaníliás cukrot is, ennek csomagja (10 gramm) duplájába kerül, mint a vanillin cukor, egészen pontosan 80,-Ft-ért “osztogatják”, ami nem kis összeg, bármennyire is elenyészőnek tűnik, hisz 1-1 csomaggal teszünk csak a sütibe.

De nézzük meg egy kicsit, hogy mit tud az igazi vanília.

Nyilván most sokan felháborodnak, hogy a vaníliát lehetetlen megfizetni, és mit képzelek én? Ez csak részben igaz. Köztudott, hogy a vanília nem olcsó alapanyag. Ennek legfőbb oka az, hogy ezt a növényt kézzel porozzák be, egy vékony bambuszpálcikával. Beérésükhöz hosszú időre van szükség (kb. 6-9 hónap). Ez idő alatt kifejlődnek a hosszú, rúd alakú termések, melyeket féléretten gyűjtenek be. (A növényen beérett és leszedett termések nem illatosak.) A fűszervanília jellegzetes illata és végső, sötétbarna színe az utókezelés (blansírozás, fermentálás, szárítás) során alakul ki.

Légmentes helyen kell tartani, mivel könnyen kiszárad, úgy pedig nehezebb felhasználni, és még az aromájából is veszít.

Végül amire ki akartam lyukadni az ügy kapcsán, az nem más, mint a házi vaníliás cukor készítése. Mert bárhonnan is nézzük, végül kifizetődő. Fontos, hogy alaposan nézzünk körbe, hogy hol és mennyiért kapunk vaníliát. Szuper jó akciókat lehet kifogni, 2 éve pl. 150 ft/db áron jutottam hozzá. Az idén, bármily meglepő, az Aldiban szereztem be 2 darabot (4 gramm), de elfelejtettem felírni, hogy mennyiért, ha nem csal az emlékezetem, akkor szintén hasonló árban volt, talán 299-ért a csomag. Valódi bourbon vanília, 2 puha, rugalmas rudacska légmentesen lezárva. Érdemes bekukkantanotok, én is visszamegyek “repetáért”, bízom benne, hogy lesz még.

És akkor jöjjön egy kis matematika, mielőtt leírom a rettentően “bonyolult” receptet a házi vaníliás cukorhoz! 😉

Mit is írtam fentebb?

Vanillin cukor kb. 38,-Ft (10 gramm), Vaníliás cukor 80,-Ft (10 gramm)

Valódi bourbon vaníliarúd 2 db 300,-Ft, de számoljunk 400,-Ft-tal, hátha nem kaptok ilyen szuper áron, mint én! 😉

Az egy üvegnyi vaníliás cukorhoz, amit a képen láthattok,  550 gramm cukrot használtam, és 2 vaníliát. A cukor ismét egész jó áron kapható a boltokban, nem úgy, mint pár éve, amikor a 400,-Ft-os határt súrolta. Most 180,-Ft-ért vettem a napokban az egyik hiperben. Tehát 55 dkg cukor + 2 rúd vanília összesen 400 + 100, azaz 500,-Ft. Ebből pedig az következik, hogy:

10 gramm házi készítésű IGAZI  vaníliás cukor költsége…. kapaszkodj meg!!!!…. 9, azaz KILENC forint!!!!

Tehát nyugodt szívvel mondom, hogy vegyetek bátran vaníliarudakat, ha  nem szeretnétek tömegesen használni, legalább a cukrot ízesítsétek meg vele, higgyétek el, szuper lesz!

És most térjünk rá erre a rém bonyolult “receptre”… 🙂 2 éve nem volt még ilyen szuper gépem, amit a Jézuskától kértem, akkor sima vaníliás kristálycukrot készítettem, most por állagút.

 

vaníliás cukor

Hozzávalók
50-55 dkg kristálycukor
2 rúd bourbon vaníliarúd

Ha nincs gépünk, tegyük a cukrot egy tálba, kapargassuk hozzá a vaníliarúd magjait. (Ehhez éles késsel hasítsuk ketté a rudat, és alaposan leszorítva húzzuk végig a kés pengéjét a belső oldalon, hogy kiszedhessük az apró magokat.) Végül dörzsölgessük alaposan össze a szemeket a vanília magokkal, hogy a vanília mindenhol érje a cukrot. Ha van darálónk, akkor szórjuk bele a cukrot és a kikapart magokat, és őröljük porrá. Bármelyik módszert is választottuk, tegyük a cukrot egy jól zárható üvegbe, a vaníliát, amiből kikapartuk a magukat dugdossuk bele (kár lenne veszni hagyni ilyen illattal megáldott növényt, ki ne dobjátok!!!) és tegyük fel a kamra polcára. Jó ha hagyjuk pihenni néhány napot, 1-2 hetet mielőtt használjuk, hogy kellően átjárja a finom íz a cukrot. Ezután bátran használjuk sütikbe.

Tipp: Ha szeretnénk tovább spórolni, akkor amikor fogy a vaníliás cukrunk, mindig pótoljuk sima cukorral, de alaposan kevergessük át. És ha időközben újabb szuper áron lévő rudakra bukkanunk, kezdhetjük a műveletet az elején! 😉

Tipp2: gasztro ajándéknak sem utolsó egy csini csatos üvegcsében! 😉

Még több házi készítésű receptet ITT találsz. Jelszó: cseréld le a boltit!

HahoPihe Konyhája Facebook Oldal

Bejegyzéshez használt források: Wikipédia, Terebess

5 Hozzászólás

  1. Kedves HahóPihe!
    Ne haragudj hogy így szólítalak és nem néztem utána a nevednek, de a blogodat is úgy kezdtem el olvasni, hogy a név ragadott meg, mert egy kedves régi családi macinkat is így hívják:)

    Egy kérdésem lenne. Én is próbáltam már házi vaníliás cukrot gyártani, mivel nem agysebészet, de porcukorral és hiába volt jól záródó üvegben, teljesen összeállt. Elhatároztam hogy legközelebb kristálycukorral csinálom, az nehezebben kövesedik meg, de kérdésem hogy tudsz valami trükköt a kősziklák kialakulásának elkerülésére?

    Még annyit, hogy nagyon tetszik az írásaid stílusa és klasszak a receptjeid. Én is nagyon szeretek sütni, csak az utóbbi kicsit több mint egy évben kevés időm jutott rá, de párat, ami tetszett elmentettem és ki fogom próbálni. Majd szívesen beszámolok róla.
    Harminc éve gyűjtöm a sütikiszúrókat, egyéb apróságokat, amik lassan kitúrnak a lakásból, de hát mindenkinek kell valami mánia.

    További jó munkát, ha eddig nem iratkoztam fel követőnek most azt is megteszem,
    szép napot
    Judit

    1. Kedves Judit! Köszönöm a kedves sorokat, mindig boldog vagyok, ha ilyeneket olvashatok 🙂 A sütikiszúrókkal hamarosan én is így leszek, egyelőre még kordában tudom tartani a vásárlási lázat, de egyre nehezebb 🙂 A vaníliás cukor nekem is összetapadt amikor kristálycukorral készítettem, ha időközönként átkevergeted, az segít. Porcukrot most készítettem először, bár megvallom, nekem a sima házi darálású porcukor is mindig összeáll 🙂 De fel szoktam lazítani használat előtt, és minden szupi 😉 Tehát trükköm nincs sajnos, de tényleg érdemes időnként összerázogatni 😉 Gyere máskor is, böngésszél bátran! 😉

Vélemény, hozzászólás?