Ha valamiért, akkor ezért a kelt tésztáért igazán érdemes időt szakítani! A tésztában lévő rumtól lesz igazán zamatos, a tésztája annyira puha és foszlós, hogy nem bírsz neki ellenállni.
Életem első aranygaluskáját már eszerint a recept szerint készítettem. Néhány éve találtam rá, TücsökBogár blogján. Olyan szinten isteni, hogy vétek lenne bármit is változtatni rajta, így nem is szoktam. 🙂 Tény, hogy ritkán készítek kelt tésztákat, mert ahhoz kell egy pici idő és türelem, de iszonyú hálásak lesznek az elkészült ételek a figyelemért. Gyerekkoromban is az aranygaluska volt már a kedvenc desszertem, és az őrült imádat azóta is tart. Nem nagyon tudja semmi letaszítani a trónjáról, pedig általánosságban véve minden kelt tésztáért rajongani tudok. De ez más. Egyszerűen rabul ejtett, és örökre a rabja is maradok most már… És ugye ha már királynő, akkor koronát is érdemel, ez pedig nem más, mint az isteni vanília sodó. Én ezt a részét már “elcsalom”, és pudingporból készítem, a zacskón leírt 5 dl tej helyett kb. 8 dl-el számolva, és akkor kellően híg lesz, hogy sodó legyen belőle.
Hozzávalók
Tészta
60 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
3-4 dl tej
2 db tojás
6 dkg vaj
10 dkg cukor
1 mokkáskanál só
2-3 ek rum
Mártogatáshoz
15 dkg olvasztott vaj/margarin
Szóráshoz
15 dkg darált dió, 15 dkg cukor
Ha nem fogy el (ritkán van rá példa ) másnap a mikróba 30 mp-re betéve újra puha állagúvá varázsolható! (próbáltam, és igaz) Ja és lefagyasztható! (ezt még nem próbáltam, mert mindig elfogyott, de hiszek TB-nak 😉
Egyszer régen olvastam egy aranygaluska receptet, ahol a tésztából négyszögeket kell vágni, és baracklekvárral megtölteni – gombócot csinálni – és úgy lerakni, meg cukros dióval megszórni, vajjal meglocsolni….
Nem szokott belőle másnapra maradni.
Kedves Magdi! Köszönöm, hogy ezt megosztottad velem, nagyon-nagyon jól hangzik, és különleges. Áldásod adod, hogy ha egyszer kipróbálom, közkinccsé tegyem ezt a verziót a blogon? Szép napot kívánok, HahoPihe
Természetesen azért írtam, hogy egyen finomat bárki, aki szeret sütni, főzni. Szívesen fogadok én is jó ötleteket.
Köszönöm a magam és a többiek nevében is! 😉