Azzal, hogy a kelesztési fázist kihagyjuk, azaz élesztő helyett sütőport használunk, jelentősen sok időt nyerünk. Aztán ott van a túró a tésztában, amitől igazán finom és könnyű lesz. 15 perc és mehet a sütőbe! Egy pohár tej kíséretében pedig tehetjük is a reggeliző asztalra. Az ízeknek pedig csupán a képzelet szab határt. Íme néhány fahéjas-rumosmeggyes darab. Esküszöm kiütötte a kakaóst a ringből… 🙂 Ja és ne feledjem már, hogy a liszt egyik fele bio teljeskiőrlésű tönkölybúza. Szuper lett!
Hozzávalók:
25 dkg túró
10 dkg cukor
5 ek olaj
1 tk vanília kivonat/aroma
csipet só
1 tk sütőpor
25 dkg liszt
(nálam a fele teljes kiőrlésű tönkölybúza)
0,5 dl tej
(nálam a fele teljes kiőrlésű tönkölybúza)
0,5 dl tej
Töltet:
5-8 dkg vaj
4 ek porcukor
1,5 ek fahéj
meggy
(nekem volt a kamrában rumos meggy, azt használtam)
meggy
(nekem volt a kamrában rumos meggy, azt használtam)
A túrót a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, a vanília kivonatot/aromát, a csipet sót, és a lisztet, amibe a sütőport belekevertük. Összegyúrjuk, a tejjel segítünk, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, rászitáljuk a fahéjat, majd a porcukrot, végül megpakoljuk meggyel. Utóbbit érdemes botmixerrel kissé darabosra zúzni, hogy könnyebb legyen a csiga feltekerése. Ha kész, a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Tekerhetjük a másik oldalról is, akkor nagyobb csigákat kapunk. Éles késsel kb. ujjnyi vastag szeleteket vágunk, amit sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük. (Sütője válogatja, nekem 20 perc normál sütés és 3 perc légkeverés tette meg a végső hatást, át is sült, és kemény se lett a tészta, hanem igazán puha fincsi.) 1 gáztepsinyi adag lesz belőle.
A csiga kakaós változatát megtekintheted ITT. – Habár ez épp túró hiányában tejföllel készült 🙂
És ha még nem tudnád, Facebook-on itt találsz: HahoPihe Konyhája
Legyen szép napotok! 😉
Legyen szép napotok! 😉