Most ismét egy kis összefoglalót hoztam Nektek. Megmutatom, hogy a zöldségeket finoman elkészítve akár pirítósra is kenhetitek, változatossá téve ezzel a reggeliket/vacsorákat. A cukkinit nem csak rántva lehet enni, a karfiol se csak levesbe jó! Hogy miből készül, az rátok és a fantáziátokra van bízva. Én most négyet hoztam, padlizsánt, brokkolit, cukkinit és egy sárgarépás karfiolkrémet. Fogadjátok szeretettel! És fogyasszatok sok-sok zöldséget! Ha másképp nem, hát ilyen módon akár! 😉
Hozzávalók:
Brokkoli
só (ételízesítő)
bors
1 ek lenmag
egy tk olíva olaj
fokhagyma, tejföl
A brokkolit sós (ételízesítős) vízben puhára főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, kevés olíva olajat csurgathatunk rá, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, kevés fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum), lenmag kerül hozzá, és végül annyi tejföllel keverjük ki az egészet, hogy könnyen kenhető (de nem folyós) masszát kapjunk. Pirítóssal, vagy valami sós mellé mártogatósként kínálhatjuk. Csak brokkoli kedvelőknek ajánlom! 🙂
Kevés olíva olajon a hagymát és a meghámozott, kockákra vágott, kimagozott (ha nincs nagy magja, ezt a mozzanatot elhagyhatjuk) cukkinit kissé megsütöttem, megfonnyasztottam. Rászórtam a szezámmagot is, had pattogjanak kicsit a serpenyőben. Mély tálba öntöttem, amikor már nem volt forró, és botmixerrel pürésítettem. Ízesítettem a fűszerekkel, hozzáadtam a tejfölt. Ez lazább szerkezetű lett, mint a karfiol krém, de ez várható is volt, nem szerettem volna sózva kiáztatni, kinyomkodni a cukkini levét sütés előtt, tehát minden alkotóelemét meghagytam tudván, hogy ez inkább egy mártogatós szósz lesz. Sajtos rudakat sütöttem, és vígan mártogattam bele.