Desszert Karácsony Menü

Marcipános szaloncukor

Home made…

Szaloncuk_2

Ha szereted a marcipánt! Ha sokallod a legnevesebb márkák árait! Ha a Karácsonyhoz Neked hozzátartozik a szaloncukor! És ha az marcipános kell, hogy legyen… akkor itt a megoldás! 😉

Amennyiben csupán magatoknak készül otthonra, még a külsőre se kell sokat adni, mit számít, hogy az egyik dundibb, mint a másik, ha ugyanoda kerül a végén mindkettő 🙂 Ha ajándékba szánod, egy picit több figyelem, kidolgozottabb külső, és már csomagolhatod is bármilyen csomagolópapírba. És bár tudom, hogy a csoki burok akkor maradhat szobahőmérsékleten is szép, és ropogós, no meg fényes, ha temperáljuk a csokit, de ez a blog többnyire azokról a receptekről szól, amiket sitty és sutty összedobhatunk. Tehát a “lusták” szaloncukra  nem temperálódik, és jobban teszi, ha hűtőben várja jobb sorát, de ez legyen életünk legnagyobb problémája. Ha pedig a tökéletességre törekedtek, számos oldalt lehet találni a csokoládé bonbonok készítéséről, magáról a temperálásról. Vannak akik ezt a mesterséget még hobbi szinten is nagyon profin űzik.

Mi többnyire csak a marcipános szaloncukrot fogyasztjuk a boltok polcain fellelhető listából (bár ha belegondolok, nekem még van pár kedvenc gyerekkoromból, pl. vajkaramella, hm…. vagy a konzum szaloncukrok 🙂 – modernebb változatuk már csokiburkot is kapott, és nem törik bele a fogam). Ez sose kerül a fára, csak magunknak szoktunk venni. De már évek óta nem veszek, mert ez százszor jobb. És mandulát nem csak nyomokban lát, és nincs benne percipán, és semmi adalékanyag, ami kedvünket szeghetné. Oké, nem mondom, hogy olcsó, de a mandula önmagában sem olcsó. Viszont mindenképp kevesebből jövünk ki, mintha boltit vennénk. És a minőség pedig egyértelműen a mi oldalunkon van!

Hozzávalók

200 gr őrölt mandula
(Lidl-ben lehet kapni, de bizonyára a hipermarketek polcain is fellelhető)
150 gr porcukor
pici víz
kandírozott narancshéj (elhagyható)
100 gr étcsokoládé (jó minőségűt érdemes)
A mandulát a porcukorral és a kandírozott narancshéjjal összekeverjük, majd nagyon apránként adunk hozzá annyi vizet, amivel egy jól gyúrható “labdát” nem kapunk. Kis darabokat csippentünk le, megsodorjuk a tenyerünkkel, szaloncukorrá formázzuk.  Ha kész, étcsokoládét olvasztunk gőz felett icipici olajjal (1 tk), villa segítségével megforgatjuk benne a meztelen szaloncukrokat, rácsra v. sütőpapírra sorakoztatjuk (utóbbinál lesz egy kis talpa, de ha nem ajándék, ez se számít), majd hűlni hagyjuk. Vékony (nem a fényes, nem a zörgős) csomagolópapírba csomagolhatjuk, ha ajándékba szeretnénk adni. De már erre a célra is kapható jó néhány gasztro-boltban külön bonbon/szaloncukor papír.
Egy másik verzió, ha a vizet kihagyjuk, és kevés baracklekvárral, esetleg eperlekvárral állítjuk össze a masszát! Na  majd erről készítek fotót, és hozom! 😉
A recept egyszer már szerepelt a blogomon, ITT.

Vélemény, hozzászólás?