Desszert

Szilvás lepény fahéjjal, gyömbérrel

Ma egy olyan blogon böngésztem, amint totál elolvadtam a képektől, egyszerűen megszólalnak, annyira gyönyörűek, és el nem tudom képzelni, hogy van embereknek ehhez képzelőerejük, kellékük, és idejük a beállításra 🙂 Szóval csak irigykedtem, és levontam a következtetést, hogy nagyon-nagyon sokat kell még tanulnom a témában (igaz ezt eddig is tudtam, de néha jó újra megerősíteni magamban az érzést 😀 ) Na de vissza az én blogomhoz….
A héten kint játszottak a gyerekek a ház előtt, Egyeskének (vagy inkább nekem? 😀 ) roppant pocsék napja volt, és a szomszéd jókedvre derítésként hozott ki neki szilvás lepényt. Ebből el is pusztított 2 hatalmas szeletet, roppant mód ízlett neki, de a hangulatán mit sem változtatott, ahogy eltűnt a süti, úgy jött vissza a rosszaság is. No mindegy is, mert amire ki akartam lyukadni, az az, hogy nekem van ez a kedves szomszédom, akivel szoktunk olykor sütit “cserélni” a kerítésnél 🙂 És mivel ez a szilvás lepény sikert aratott, gondoltam elkészítem én is. Receptet nem tudtam szerezni hozzá, mert közben nyaralni mentek, ott meg nem illik háborgatni ilyennel senkit, így a neten kezdtem keresgélni. Rögtön az első 3 lehetőségben ott volt Gabojsza szilvás lepénye, és miután elolvastam a hozzá tartozó bejegyzést, már nem is volt kérdés, hogy ezt választom 🙂 Az ő sütije is egy “kerítéses” süti, a szomszéd nénitől kapott kóstolót, majd a receptet megszerezvén, közzétette a blogján. Ugyan még nem tudom, hogy Egyeském milyen recept alapján készültet kóstolt, de ez is nagyon ízlett neki.
A recepten apró módosítást hajtottam csak végre, ez pedig a cukor mennyisége – mi édes szájúak vagyunk, ami tudom, nem jó… de egy ekkora adaghoz keveselltem az 5 dkg-ot -, továbbá a tészta, és a szilva kapott még egy kis őrölt gyömbért. A ventilátort pedig beállítottam a konyhába, és még a nagy meleg utolsó napján elkészült. Szívből ajánlom a receptet!
Hozzávalók
2 tojás
10 dkg vaj
2-3 ek olaj
12dkg cukor
15 g friss élesztő
40 dkg liszt
3-4 dl tej
csipet só
 fahéj, őrölt gyömbér, szilva + cukor
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a puha vajat, a cukrot, az olajat, a felfuttatott élesztőt, csipet sót, 1kk őrölt gyömbért, végül apránként a tejet. Nokedli sűrűségű tésztát fogunk kapni. A tojásfehérjékből csipet sóval kemény habot verünk, és ezt is hozzáforgatjuk óvatosan. A tésztát tegyük félre egy fél órát pihenni. Közben a szilvákat magozzuk ki, daraboljuk fel kívánt méretűre, szórjuk meg cukorral, fahéjjal, és egy kis kanál őrölt gyömbérrel. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, fogjunk egy nagy méretű tepsit (amit a sütőhöz adnak), béleljük ki sütőpapírral, és egy ecsettel enyhén olajozzuk be. Öntsük bele a tésztát, egyengessük el, szórjuk meg a fahéjas-gyömbéres szilvával, és toljuk sütőbe. Kb. 35 perc alatt süssük készre. Isteni illatok fognak terjengeni a lakásban, ezt garantálom! 🙂

2 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?