Az ez előtti bejegyzésemben emlegettem, hogy a kisült étcsokoládés tésztának csak egy részét használtam fel a tortához. Nos, a maradékból készültek ezek a sütinyalókák. (A bejegyzés alján megtaláljátok az eredeti süti hozzávalóit, amiből dolgoztam!) Még sose csináltam, picit babra munka, de alapjában véve semmi extra tudást nem igényel. A maradék tésztát villával összetörtem (nekem most elég laza szerkezetű volt, így könnyen ment), hozzákevertem kevés mascarpone krémet (kis kanalanként adagoljuk), amíg jól gyúrható állagú masszát nem kaptam. Ezekből pici gömböket gyúrtam, és egyenként ráhúztam egy hurkapálca darabra. Felolvasztottam egy jobb fajta télapós csokit, ecsettel kevés csokit kentem a gömbök aljára, ahol érintkezik a pálcával, pici pohárba tettem, és beraktam a hűtőbe, hogy a csoki megkössön (kb. 10 perc). Erre azért volt szükség, mert amíg ezt a műveletet nem csináltam meg, a nyalókák teljes befedése közben a gömbök néha lecsúsztak… Szóval miután kivettük a hűtőből, szilikon ecsettel az egész gombócot bekenjük az étcsokival, és kedvünk szerint díszíthetjük. Nálam a fele színes díszítő cukrot, másik fele kékre színezett kristálycukrot kapott. Utóbbi sokkal ütősebb lenne, ha fehér csokival borítottam volna be a nyalókákat, de se nem volt, se nem szereti B. Ha megszórtuk, újra visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki rádermedjen. Remélem tetszeni fog az ünnepeltnek…
Hozzávalók
(8-10 személyre)
170 g étcsokoládé
1/4 bögre erős feketekávé
(én ezt kihagyva a kész tésztát lazítottam egy kis tejjel)
5 tojás szétválasztva
1/2 bögre cukor
(1 bögre cukrozott darált dióm volt, ezt tettem a tésztájába)
2 ek átszitált finomliszt
(a dió miatt ez nálam kb. fél-1 evőkanál volt)
A csokoládét a kávéval vízgőz felett megolvasztjuk. Hagyjuk kissé kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral keverjük jól ki, majd adjuk hozzá a csokoládés masszát és a lisztet. Forgassuk hozzá a keményre vert tojásfehérjét. A masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt 30×20 cm-es tepsibe, majd kb. 170 fokon süssük kb. 20 percig.