Elérkezett az általam már oly nagyon várt pillanat… végre kinyílt a levendula. Mivel ez az első próbálkozásom ezzel a növénnyel, így gondoltam nem esek neki rögtön egy liter főzetnek, sőt az egy szem bokrot se akartam nagyon megkurtítani… Így a számomra szimpatikus recept hozzávalóit negyedeltem. Ötlet: Limarától
1 kis üveg elkészítéséhez a hozzávalók:
2,5 dl víz
25 dkg cukor
10 gramm friss levendula virág
(vagy 7,5 gramm szárított)
1/4 mokkáskanál citromsav
A cukrot a vízzel feltesszük forrni. Ha felforrt, hozzászórjuk a levendula virágait, kb. még 10 percig együtt forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromsavat, és 15 percet hagyjuk állni. Ezután leszűrjük, újra forraljuk, és üvegbe töltjük. 6 hónapig hűtőben tartva eláll. Még kattog az agyam, hogy mihez legyen felhasználva… 🙂
Mivel egy kicsivel több virágot sikerült szednem, így a maradékot kristálycukorhoz kevertem, jó lesz majd sütibe 🙂