Ez az édesség ma készült a konyhámban. Irtóra rákattantam a sütésre, valahogy doppingol, vagy megnyugtat, vagy nem is tudom. Egy baj van, hogy a sütés után kezdődik a pusztítás…. az meg nem jó 🙂 El kéne kezdenem a salátákban találni a kikapcsolódást. Mielőtt azonban sávot váltok, megosztom veletek ezt a fincsi receptet, amire ismét TücsökBogárnál leltem. Ha feltenné valaki azt a kérdést, melyik bolti keksz a kedvencem, kapásból vágnám rá, hogy a vaníliás karika 🙂 Ezt speciel még apa is tudja, utoljára akkor ettem, amikor Ketteske megszületett, apa hozott be egy nagy csomaggal a kórházba 🙂 És természetesen szigorúan csak étcsokival!!!
Szóval ezek után nem is volt kétség afelől, hogy ezt a receptet kipróbálom. Le kell szögeznem, hogy nagyon finom!!! De… nekem még mindig a bolti van az első helyen, sajnálom… lehet, hogy ha betartom TücsökBogár leírását, és kukoricalisztet is használok, akkor a “verseny” most döntetlen lenne, de így még a bolti felé billen a mérleg 🙂 Ez viszont ne riasszon el senkit, tényleg fincsi, egyszerű, és jól záródó fém dobozban sokáig eláll. Jó sütögetést! – Update: igen, kukoricaliszttel átvette a vezetést! 🙂
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 dkg kukoricaliszt (ennek hiányában 40 dkg liszttel számoljunk), 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 tk vanília aroma, 2 M-es tojás sárgája, 1 tk sütőpor, és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz
-az aljára étcsokoládé
A lisztet, a porcukrot, a csipet sót, és a vaníliás cukrot összekeverjük. A szobahőmérsékletű margarinnal alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília aromát (ami természetesen elhagyható, ha rendes vaníliával dolgozunk), a sütőport és a 2 tojás sárgáját. Szépen összedolgozzuk, ha nem áll össze a tészta, egy kevés vízzel segíthetünk ezen, de csínján bánjunk vele! Ha összeállt egy nagy gombóccá, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és linzer kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket. Ennek hiányában fogunk 2 pogácsa szaggatót, és az ízén semmit se ront, ha sima kerek karikákat kapunk 🙂 A kekszeket 10-15 perc alatt szép világosra sütjük. Ha kihűlt, az alját olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapírra rakosgatjuk, és hűvösre tesszük (hűtő). Ha a csokoládé visszadermedt, le tudjuk szedni a sütőpapírról. Jól záródó fémdobozban napokig eláll.
nagyon finomak a sütik néhányat én is kipróbálok
Köszönöm! 😉 Próbálgasd csak bátran, jó sütögetést, szép napot kívánok Neked! 😉
És ki is próbáltam-kicsit variáltam sikerültek
Variálni mindig szabad! 😉 Attól lesz egy recept igazán a sajátunk! 😉 Örülök h. sikerült, szép estét!
Én inkább az élesztős (kelt tésztát)szeretem,mert:
jó lehet csomagolni az unokáknak.
Csomágolás ügyben nem tudok vitatkozni, ez így igaz! 🙂 Ez azonban egy keksz… 😉 – bár kekszből is van pár a blogomon, ami csomagolás-barátabb, mert nem csokis a talpa. De találsz kelt tésztát is, van sok péksütim a blogon, kifli, kalács… Keresd a pékárus bejegyzéseimet, remélem találsz benne kedvedre valót! Szép estét, HahoPihe