A túrógombóc receptjét már régóta fel akarom tenni, de egyrészt már régen készítettem, másrészt pedig
a fotómasina se sűrűn került a kezem közé mostanság 🙂 De a minőséget ismét Benedek csekkolta, és mivel már a 4. gombit majszolja befelé, azt hiszem elégedett lehetek a végeredménnyel 🙂
Anyukámtól származik a recept, hogy ő honnan szedte, azt nem tudom, majd meg is kérdezem tőle, hogy saját találmány e (nem kizárt!)? Szóval mikor először kóstoltam, baromira ízlett, és amikor megtudtam, hogy az elkészítése is pofon egyszerű, hamar a szívemhez nőtt. Az egész lényege, hogy főzz egy atom sűrű tejbegrízt, keverd hozzá a túrót, csinálj gombócokat, hempergesd meg pirított morzsában és tálald fel. Nos ugye hogy nem bonyolult?! Nálunk második fogásként szerepelt a menün a gulyásleves után, szerintem jó párosítás.
Hozzávalók: (4-6 személyre) 0,5 l tej, 110 gramm búzadara, 4 ek cukor, 0,5 kg túró, zsemlemorzsa
A tejet feltesszük forrni, majd szépen lassan hozzákeverjük a búzadarát és a cukrot. Forrásig kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha kész, félretesszük kihűlni. Addig kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk. Ha kihűlt a massza, kézzel hozzágyúrjuk a túrót, gombócokat formázunk, meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, és kész. Tálaláskor cukorral kikevert tejfölt locsolunk rá. Jó étvágyat hozzá!
Lenyűgözően egyszerű 🙂 TücsökBogár-nál láttam a bejegyzésedet, (ha megengeded, hogy tegezzelek). Biztosan kipróbálom. Nagyon köszönöm. Zsu
Köszönöm szépen, tényleg bátran ajánlom. 😉 A tegezés meg nálam természetes 🙂 Szép napot, Pihe
Az én receptem szerintem egyszerűbb és egészségesebb. 25 dkg túró+ 1tojás+ 1 tojás térfogatnyi búzadara+ egy csipet só. Nedves kézzel gombócot formázok belőle, fél óra múlva ( de lehet azonnal is) gyöngyöző (nem lobogó) forró vízben addig főzöm, míg mind fel nem jön a víz tetejére. Nem zsírban pirított, nehéz zsemlemorzsába hanem darált dióba vagy mákba forgatom, esetleg valamilyen lekvárral (legjobb a fanyar) tálalom.
Mennyivel egyszerűbb a tejbedarát megfőzni ésutána a lábost elmosni, mint azt elmosni amiben a gombóc főtt? Ki hazudik?
Szia! Nyilván sokféle recept létezik, és nyilván amit te készítesz, az is finom. Itt is hagyom a hozzászólásod, hogy másik is ötletet meríthessenek belőle. Ettől függetlenül engedd meg, hogy én had osszam meg azokat a recepteket a blogomon, amiket én és a családom szeretünk 😉 A hazugság jelző után a címben is egy mosolygós arc szerepel, nem szeretnék ebből vitát nyitni, de ha már szóba hoztad, akkor csak egyet írnék… én 1 edényt mosogatok, te kettőt 😉 A végeredmény egyébként pedig ugyanaz, neked lesz egy cukormentes egészségesebb gombócod (vagy nem egy, hanem egy tucat), nekem pedig szintén lesznek gombócaim, csak édesen. Szép napot, szerintem kár személyeskedésnek venni a hazugság szót, mert nem annak szántam… 😉
Nem értelek HohoPihe! Nem személyeskedtem, nem versengeni akartam, csupán közreadtam egy a tiednél: egyszerűbb, egészségesebb, könnyebben elkészíthető receptet. Se hazugságról, se trónfosztásról nem írtam. Azt, pedig egyáltalán nem értem, hogy a mosogatás mennyiben befolyásolja a receptet, azt meg végképp nem, hogy miért mosogatnék több edényt, mint te! Bár, ha végig gondolom, 1 fazék, amiben kifőzöm, és mivel mi tányérból eszünk, plusz 3 tányér az már 4 edény, a villákat nem is számolva,
Most már írhatod, hogy személyeskedtem! Auróra
Az én Anyukám is mindig ezt a receptet használja, nekem ez az igazi túrógombóc 🙂 Ráadásul tényleg gyors és egyszerű!!! Köszi hogy feltetted!