Leves

Burgonyaleves gombóccal

Gyerekkoromban, mikor anyukám szilvásgombócot készített, akkor készült burgonyaleves is, és a gombóc tésztájából mindig félretett annyit, hogy apró gombócok jussanak a levesbe is. Az egész levesben ez volt a legeslegfinomabb. Emlékszem, mindig utoljára hagytam az összes gombócot, hogy a végén maximálisan kiélvezhessem…

burgonyaleves gombóccal

Azért bevallom, én most csaltam. Mégpedig úgy, hogy én közben nem készítettem szilvásgombócot. Aztán úgy is csaltam, hogy a kis gombócok nem burgonyából készültek. A blogon található expressz szilvásgombóc tésztáját használtam fel, ami nagyon gyorsan elkészül, és noha nem burgonyás, tökéletes levesbetét volt, a gyerekek is imádták, és én is.

Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek olaj/zsír
1 ek pirospaprika
50 dkg hámozott, felkockázott burgonya
kolbász
1-2 ek ecet
házi vegeta
(ízlés szerint, kb. 2 ek)
1-2 tk tárkonylevél
víz
1 ek liszt
3-4 ek tejföl

Gombóchoz
1 dl víz
nagy csipet só
1 ek olaj
6 dkg liszt
1 kis tojás sárgája
(a mennyiség duplázható, ebből kb. 25 db kis gombóc lesz)
(ha duplázzuk, 1 közepes tojás sárgájára lesz szükségünk)

Az olajon a hagymát megdinszteljük. Félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, és elkezdjük főzni. Közben a burgonyát megpucoljuk, egyforma méretűre daraboljuk. Beletesszük a hagymás-paprikás vízbe, szórunk rá házi vegetát, majd felöntjük vízzel. (Kb. 2 literrel, de látni fogjuk, mennyi kell.) Használhatunk vegeta helyett húsleveskockát, vagy kész alaplevet. Beledobáljuk a felkarikázott kolbászt, és az egészet főzni kezdjük, ha forr, vegyük tartalékra a lángot. Közben készítsük el a gombócokat. A vizet a csipet sóval és az olajjal kezdjük el forralni. Ha forr, gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a lisztet, majd ha teljesen elkevertük, húzzuk le a tűzről, üssük rá a tojás sárgáját, és keverjük ki az egészet szép fényesre. Ha kihűlt, kézzel gyúrjunk kis gombócokat.
Ha a levesben a krumpli már majdnem megfőtt, tegyünk hozzá ízlés szerint 1-2 ek ecetet, és szórjuk bele a tárkonyt is. A lisztet a tejföllel keverjük csomómentesre, a forró levesből merjünk hozzá egy keveset, ezzel is keverjük el, majd öntsük az egészet a levesbe. Mehetnek bele az apró gombócok is, és még pár percig főzzük így, addig, amíg a krumpli teljesen puha nem lesz. Addigra a gombócok is megfőnek. Tálaláskor tehetünk még rá tejfölt, és megszórhatjuk aprított petrezselyemmel.

HAHOPIHE KONYHÁJA A FACEBOOK-ON!

regi

RECEPTNEKED.HU – AZ OLDAL, AHOL MINDEN RECEPTET MEGTALÁLSZ!

10653620_895834037112166_7078679370763185544_n

Vélemény, hozzászólás?